Slobodna Dalmacija: 09. 12. 2003.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE ODRŽAO KONZULTACIJE ZA SASTAV NOVE VLADAJUĆE ADMINISTRACIJE

Sanader želi formirati vladu do 23. prosinca

ZAGREB - Novi mandatar za sastav vlade Ivo Sanader predložio je predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću na jučerašnjim konzultacijama da konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazove za 22. prosinca. Sanader bi na toj dvodnevnoj sjednici želio formirati i novu Vladu kako bi ona što prije počela s radom. "Nadam se potpori i drugih stranaka da što prije formiramo vladu", rekao je Sanader nakon jednosatnih konzultacija na Pantovčaku, na kojima je kao izborni pobjednik nastupio prije svih ostalih parlamentarnih stranaka.

Čelnik najjače opozicijske stranke Ivica Račan izrazio je sumnju u mogućnost da Sanader tehnički u samo dva dana dobije podršku za svoju vladu. Ipak, predsjednik SDP-a želi da se to što prije obavi, kako bi vlada što prije "preuzela odgovornost vlasti", ali i da "budemo načisto tko je opozicija, a tko pozicija u Saboru". Na pitanje novinara hoće li SDP možda podržati HDZ-ovu vladu, Račan se nasmiješio i odgovorio: "Ako me sjećanje dobro služi, SDP nije u vladajućoj koaliciji i ne formira vladu. Ne, mi nećemo glasati za vladu Ive Sanadera." Račan se nada da bi nova vlada mogla biti formirana do Nove godine.

Jučerašnje konzultacije na Pantovčaku prošle su u gotovo revijalnom tonu. Iako se od njih mnogo očekivalo — čak se tjednima uoči izbora, sukladno rezultatima predizbornih anketa, nagađalo kome će predsjednik Mesić povjeriti mandat za sastav nove vlade — Sanader je jučer na Pantovčaku suvereno zaključio: "Imamo većinu!" HDZ, doduše, ima potpise samo 76 zastupnika, ali i jamstva da će za njegovu vladu glasovati Furio Radin i cijeli HSS, što je više nego dovoljno.

Ipak, novi mandatar nije bio previše uvjerljiv kad je odgovarao na pitanje novinara hoće li na prvoj sjednici svoje vlade predložiti smanjenje PDV-a. "Ustrajemo na tome, ali moramo još raspraviti modalitete", kazao je Sanader, dodavši kako je predsjednika Mesića upoznao s prijedlogom o smanjenju broja ministarstava. "Detalje nismo iznijeli, ali mišljenja smo da će manja vlada biti efikasnija i da će biti servis građana, a ne glomazni aparat."

Čelnik opozicije Ivica Račan podržao je takav Sanaderov prijedlog, nazivajući ga "dobrim potezom". "Bila je to i moja ideja prije dvije godine, ali nisam za to dobio podršku u koaliciji", rekao je Račan, ustvrdivši kako je želio smanjiti vladu na 12 ministarstava, ali je koalicija zaključila da je to nemoguće učiniti u pola mandata. "Koncept Sanadera je dobar, ne ulazeći u strukturu nove vlade. To ćemo tek vidjeti", dodao je Račan, primijetivši da za formiranje manje vlade treba promijeniti zakon.

Ivo Sanader odbacio je nagađanja prema kojima se diplomacija SAD-a usprotivila ulasku Andrije Hebranga i Luke Bebića u novu vladu, jer bi to navodno usporilo reformu Oružanih snaga. "Ni u pogledu ulaska HSP-a u vladu, kao ni formiranja koalicija, nije bilo sugestija ni pritisaka stranih diplomata, niti bih na njih pristao", kazao je Sanader, istaknuvši kako je dan nakon izbora predložio HSP-u podršku u Saboru, umjesto njegova ulaska u vladu.

"Uvjeren sam da se nitko od diplomata ne bi usudio miješati u unutarnje stvari Hrvatske", nastavio je Sanader, a na primjedbu novinara da su veleposlanici EU-a svojm pismom to već učinili, on je odgovorio: "To je bilo njihovo mišljenje i sugestija, koja me može zanimati, a i ne mora. Takav odnos nećemo mijenjati."

Čelnik HDZ-a brzo je otišao u pratnji Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, dok se Ivici Račanu i Mati Arloviću nakon njih nije toliko žurilo. Odjurila je tek Željka Antunović, koja nije željela pričekati televizijske kamere kako bi dala izjavu. Račan je na početku dao nekoliko savjeta novome mandataru. "Lako je biti odrješit i odlučan u opoziciji. Nije lako formirati koaliciju, a još teže ju je održati. Težina posla neće ga mimoići i od njegova strpljenja, umješnosti i samozatajnosti štošta će ovisiti", naglasio je Račan, primijetivši kako će Sanader i on sad zamijeniti uloge. "Ja ću u opoziciji biti nešto odlučniji, a Sanader bi trebao biti samozatajniji. Meni će to odgovarati, a hoće li njemu, to ćemo tek vidjeti."

Račan je dodao kako će Sanaderova vlada trajati onoliko dugo koliko će biti kvalitetna, a na kraju je novinarima priznao kako mu nije nimalo žao što više neće biti predsjednik vlade.

"Nije mi žao. Ni na stolicu u Vladi nisam se naviknuo. Odlazim zadovoljan. Učinili smo više-manje sve što smo mogli", kazao je i ustvrdio kako je vlada ovdje da rješava probleme, a novi mandatar vrlo brzo će za njih snositi odgovornost. "Ponekad je odlazak s vlasti poželjan, osobito ako traje nekoliko mjeseci, da ne kažem godina."

Predsjednik Mesić trebao bi mandat za sastav nove vlade Ivi Sanaderu povjeriti tijekom utorka.

Tomislav KLAUŠKI