Vjesnik: 10. 12. 2003.

Hrvatskoj bi najbolji potez bio uhićenje haaškoga bjegunca Ante Gotovine

Hrvatska će na proljeće dobiti mišljenje Europske komisije o svojoj sposobnosti za članstvo u Uniji, kaže povjerenik Komisije za vanjske poslove / Oni koji su dobili izbore, vrlo dobro znaju što Hrvatsku vodi prema negativnom, a što prema pozitivnom mišljenju Komisije. Izuzetno pozitivan potez bio bi izručenje Gotovine, rekao je Reinhard Priebe

BRUXELLES (Od posebnog Vjesnikova izvjestitelja) 9. prosinca – Hrvatska bi na proljeće mogla imati u ruci pozitivno mišljenje Europske komisije za punopravno članstvo u Europskoj uniji i status zemlje kandidatkinje i to s čvrstim datumima skorog početka pregovora, no prije toga mora ispuniti političke kriterije koji se neće mijenjati. Stoga Hrvatska mora što prije pokazati da je spremna potpunu surađivati s Haaškim sudom, a najbolji potez bilo bi uhićenje haaškoga bjegunca Ante Gotovine. Nova hrvatska vlada, kad se oformi, mora pokazati sposobnost da što prije riješi sve ostale probleme.

Takav stav Europske komisije u razgovoru za Vjesnik potvrdio je i njezin povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

»Hrvatska će na proljeće dobiti mišljenje Europske komisije o svojoj sposobnosti za članstvo u Europskoj uniji. Svi su kriteriji, naravno, ostali isti, a to su suradnja s Haaškim sudom, povratak izbjeglica, političke i ekonomske reforme, kao i suradnja u regiji. Stranka koja je na izborima postigla najveći uspjeh, uvjeravala je nas ali i hrvatske građane da je privržena europskim kriterijima kao i prijašnja vlada. Vidjet ćemo je li doista tako. Europska komisija ne mijenja svoje kriterije zbog izbora već ih provodi na isti način«, rekao je Patten.

Naglasio je da Hrvatska mora riješiti svoje probleme vezane uz suradnju s Haaškim sudom. »Neke zemlje još nisu ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog pitanja suradnje s Haaškim sudom. Neka pitanja poput toga Hrvatska tek treba riješiti na zadovoljavajući način. Günter Verheugen i ja zajedno ćemo donijeti preporuku za Hrvatsku. Nitko se u Zagrebu ne bi trebao zavaravati da će Europska unija ublažiti kriterije. Nadam se da će nova hrvatska vlada to imati na umu«, poručio je povjerenik Komisije za vanjske poslove.

Visoki dužnosnik Europske komisije zadužen za zemlje zapadnoga Balkana Reinhard Priebe rekao je kako je sada najvažnije da Hrvatska dobije sposobnu vladu.

»Oni koji su dobili izbore, vrlo dobro znaju što Hrvatsku vodi prema negativnom, a što prema pozitivnom mišljenju Europske komisije. U hrvatskoj predizbornoj kampanji vidjeli smo čudesnu harmoniju o pitanju ulaska Hrvatske u Uniju i ispunjavanju potrebnih kriterija.

Ljudima jednostavno morate vjerovati na riječ i onda pričekati da vidite hoće li ta obećanja ispuniti. Izuzetno pozitivan potez bio bi izručenje generala Gotovine Haagu. Iskreno se nadam da će u Hrvatskoj biti hrabrosti za to«, izjavio je Priebe za Vjesnik.

O razini suradnje Hrvatske i Haaškoga suda, istaknuo je, Europska komisija donijet će vlastitu procjenu, no najvažniju ulogu u tom procesu imat će mišljenje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Drugo pitanje od izuzetne važnosti za pozitivno mišljenje Europske komisije jest povratak izbjeglica i njihove imovine. U Komisiji se pomno prati što će se događati u vezi s tim pitanjem, a diplomati EU kazali su nam kako se nadaju da proces povratka neće trpjeti nikakve zastoje. OESS je već izvijestio Europsku komisiju kad je riječ o procesu povratka u Hrvatskoj, a ovaj tjedan očekuje i objavljivanje OESS-ova izvješća o stanju Hrvatskoj, koje EU uzima kao jedan od najozbiljnijih izvora informacija. U Bruxellesu se tako nadaju da se neće prekinuti plan bivše vlade da se putem Čačićevih subvencioniranih stanova riješi pitanje stanarskog prava. Bivša se vlast, naglašavaju u Europskoj komisiji, žalila da na provedbu povratka izbjeglica i njihove imovine na mogu mnogo utjecati jer su na lokalnoj razini na vlasti oporbeni čelnici. »Sanader sada mora napraviti tri stvari – oformiti Vladu, uhititi Gotovinu i onda u Zagreb pozvati sve HDZ-ove gradonačelnike i narediti im da odmah prestanu s otezanjem procesa povratka«, rekao nam je visoki izvor u Europskoj komisiji. Dodao je i kako očekuju da se hrvatski premijer najavi na razgovore odmah nakon što se formira Vlada.

Bruno Lopandić