Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2003.

MINISTARSKO VIJEĆE EU-a O BUDUĆOJ EUROPSKOJ KONVENCIJI

Različiti pogledi na zajednički Ustav

BRUXELLES - U diplomatskim krugovima Ministarskog vijeća EU-a, čije je dvodnevno zasjedanje u tijeku, potvrđeno je danas da je i nakon prvog dana usuglašavanja ostalo "dosta različitih pogleda na sistem glasovanja u budućoj proširenoj Europskoj uniji".

Najveće su razlike u pogledu glasačkog potencijala dvije članice EU-a srednje veličine - Španjolske i Poljske, zatim po pitanju veličine i ovlasti Europske komisije, a nije se odmaklo ni od preambule budućeg Ustava i početne dileme da li u Ustavu spominjati Boga i kršćanstvo ili ne. Iako je ostalo samo pet dana do isteka roka koji je sam sebi EU postavio za usvajanje teksta Ustava, očito je da će biti potrebno još mnogo pregovora, popustljivosti i favoriziranja zajedništva na štetu nacionalnih interesa, pa čak i - ukusa.

Recimo, Britanci, ali i mnogi drugi, toliko su iznervirani pompoznom preambulom Ustava koju je osobno napisao šef Konvencije Valery Giscard d'Estaing, i predlažu da se taj tekst sastavljen od općih mjesta, jednostavno zanemari i izbaci. Naprotiv, prvi čovjek Konvencije, Giscard, posebno je ponosan na svoj doprinos, i želio bi da ubuduće preambulu Ustava svi đaci EU-a nauče napamet. Za sebe, kod kuće, tražio je primanje u Francusku akademiju. Prvi čovjek Konvencije - europskog tijela koje je sastavilo nacrt Ustava, bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, izjavio je nakon ovog zastoja da je bolje još pregovarati nego imati loše rješenje, "jer bi loš sporazum mogao dovesti do postupnog raspada Europske unije".

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i talijanski premijer Silvio Berlusconi i sami su izrazili bojazan da bi samit Europske unije, koji u petak, nakon što završi Vijeće ministara vanjskih poslova, počinje u Bruxellesu, mogao doživjeti neuspjeh. Schroeder je najavio da će Njemačka nastaviti inzistirati na izmjeni trenutačnog načina glasovanja, jer vjeruje da velike zemlje poput Španjolske i Poljske trebaju dobiti veću zastupljenost u glavnim bruxelleskim tijelima odlučivanja. Većina članica EU-a ne podržava promjenu postojećeg sistema glasovanja.

Ines SABALIĆ