Vjesnik: 10. 12. 2003.

Predsjednik Mesić imenovao Ivu Sanadera mandatarom za sastav nove hrvatske vlade

Predsjednik Republike i budući premijer dogovorili da se konstituirajuća sjednica Hrvatskoga sabora održi 22. prosinca / I Mesić i Sanader uvjereni su da će dobro surađivati »na dobrobit svih hrvatskih građana i hrvatskoga naroda«/ Prioriteti Vlade su gospodarski rast, porast standarda i kupovne moći hrvatskih građana i hrvatskih obitelji, ulazak u EU i NATO te rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, rekao je Sanader koji tvrdi da još nije donio odluku o članovima Vlade

ZAGREB, 9. prosinca – Nakon dvodnevnih konzultacija s predstavnicima budućih parlamentarnih stranaka, predsjednik Republike Stjepan Mesić u utorak je imenovao Ivu Sanadera mandatarom za sastav nove vlade. Mesić je rekao kako se uvjerio da predsjednik HDZ-a ima osiguranu većinu u parlamentu.

Predsjednik države i budući premijer dogovorili su se da će konstituirajuća sjednica Hrvatskoga sabora biti 22. prosinca.

»Čestitam premijeru i želim mu mnogo uspjeha. Smatram da ćemo nastaviti s demokratskim ustrojem Hrvatske, uključivanjem u Europsku uniju, te ispunjenjem naših obveza i osvajanjem strateških ciljeva«, rekao je Mesić uručujući Sanaderu odluku kojom ga imenuje mandatarom.

Obojica su uvjereni da će dobro surađivati »na dobrobit svih hrvatskih građana i hrvatskoga naroda«.

Budući premijer zahvalio je Predsjedniku na povjerenom mandatu, ali i biračima »koji su na proteklim izborima donijeli odluku o promjeni vlasti u Hrvatskoj«. Zahvalivši i koalicijskim partnerima i svima koji podupiru njegovu vladu, Sanader je poručio: »Ulazimo u novo razdoblje u Hrvatskoj. Na domaćem planu prioriteti su nam gospodarski rast, porast standarda i kupovne moći hrvatskih građana i hrvatskih obitelji, a na vanjskom planu ulazak u EU i NATO te rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima«.

Iako se obrisi buduće vlade već znaju, Sanader tvrdi da još nije donio odluku o kadrovima jer je čekao da ga Predsjednik i službeno imenuje mandatarom. Iako, kako je rekao, razumije zanimanje javnosti za sastav Vlade, nije potvrdio nijedno ime koje se spominje u medijima.

To će se, napomenuo je, znati za četiri do šest dana nakon što o kadrovima provede završne konzultacije u stranci, te završi pregovore s koalicijskim partnerima. Zadržao se samo na najavi da je u optjecaju »nekoliko varijanti strukture buduće vlade«.

Odbacio je nagađanja o Jadranki Kosor kao novoj ministrici obrane. Na upit smatra li da bi ona bila dobra na toj ministarskoj dužnosti, odgovorio je: »Naravno da bi bila dobra ministrica obrane, no ne znači da će to i biti«.

Prije nego li je Sanadera i službeno proglasio mandatarom, predsjednik Mesić obavio je konzultacije i s predstavnicima HSU-a i nacionalnih manjina, te s Ivom Lončarom, a primio je i izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva. Zastupnici Hrvatske stranke umirovljenika podržat će Sanaderovu vladu, ne ulazeći u koaliciju. Potpisali su sa Sanaderom Sporazum o suradnji u Saboru, ali to ne smatraju trgovinom već vraćanjem ranije izgubljenog što su tražili i od prethodne vlasti. Upitan kako to da pristaje na suradnju s HDZ-om koji je umirovljenike pokrao za prijašnje vladavine, predsjednik HSU-a Vladimir Jordan uzvratio je: »Točno je, pokrali su nas pa neka sada i vrate pokradeno«.

Pet zastupnika nacionalnih manjina također će dići ruku za Sanaderovu vladu, dok se trojica srpskih zastupnika još nisu odlučili ni za ni protiv. Milorad Pupovac to ne smatra neozbiljnim napominjući da je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj specifičan pa stoga i pregovori s HDZ-om dulje traju. Prema njegovim riječima, srpski zastupnici neće u koaliciju s HDZ-om, ali su otvoreni za vanjsku suradnju.

Na pitanje znači li da bi s te pozicije prihvatio ponudu za ministarsko mjesto u novoj vladi, Pupovac je izjavio: »Mi nismo dobili takve ponude, o tome čitamo samo u novinama«. U pregovorima s budućim premijerom prošli smo tek trećinu puta, rekao je ne želeći otkriti s kojim sve zahtjevima dolaze Sanaderu.

Problemi Srba u Hrvatskoj ne mogu se riješiti ministarskom foteljom, smatra Pupovac zamjerajući i prijašnjim vlastima što mnoga Ustavom i zakonom zajamčena prava nisu provedena u praksi. No, pitanje je, ističe potpredsjednik SDSS-a, hoće li Sanader imati snage neke probleme riješiti vrlo brzo, a druge barem dok mu ne istekne mandat.

Miroslava Rožanković