Vjesnik: 10. 12. 2003.

Picula pozvao Europsku uniju da podrži buduću vladu u ostvarenju europskih ciljeva

BRUXELLES, 9. prosinca – Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula u utorak u Bruxellesu pozvao je Europsku uniju da podupre buduću hrvatsku vladu u ostvarenju europskih ambicija.

»Pozivam sve zemlje, institucije i organizacije, koje su ovdje nazočne, da podupru buduću hrvatsku vladu u ostvarenju europskih ambicija Hrvatske, koje smo zacrtali prošle godine u saborskoj rezoluciji«, rekao je Picula obraćajući se ministrima vanjskih poslova 25 sadašnjih i budućih zemalja članica Unije te triju zemalja kandidata. Picula sudjeluje na ministarskom sastanku Foruma EU–zapadni Balkan, uspostavljenog na solunskom sastanku na vrhu u lipnju.

Na skupu sudjeluje i predsjednik Europske komisije Romano Prodi te povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

Hrvatski ministar vanjskih poslova pozdravio je najave Irske i Nizozemske, koje će sljedeće godine predsjedati Unijom, da će zadržati dinamiku bilateralnog i regionalnog dijaloga. Picula je istaknuo da je u protekle četiri godine cijeli proces približavanja Europskoj uniji bio utemeljen na svestranačkom konsenzusu i sveobuhvatnoj potpori javnosti. Uvjeren je da će mišljenje Eurpske komisije, koje bi trebalo biti gotovo potkraj ožujka, biti objektivan prikaz hrvatskih postignuća, ali i sposobnosti te odlučnosti da se uđe u novu i izazovniju fazu odnosa s Unijom. U Hrvatskoj se, dodao je Picula, upravo pripremaju odgovori na dodatnih 200 pitanja koje je postavila Europska komisija.

Avis (mišljenje Komisije) trebao bi, »nadam se, pružiti zemljama članicama dovoljno dokaza o napretku Hrvatske i omogućiti Europskom vijeću da na sastanku u lipnju sljedeće godine donese odluku o kandidatskom statusu i otvaranju pregovora s Hrvatskom«, naglasio je Picula.

Vijeće ministara Europske unije pozdravilo je u utorak način kako su provedeni hrvatski parlamentarni izbori te pozvalo novu hrvatsku vladu, kad se uspostavi, da učini sve kako bi ispunila kopenhagenske kriterije za članstvo.

»Vijeće pozdravlja činjenicu da su hrvatski parlamentarni izbori 23. studenoga provedeni uredno i općenito u skladu s međunarodnim standardima«, navodi se u zaključcima koje su ministri vanjskih poslova Unije prihvatili u utorak.

»S obzirom na izradu Komisijina mišljenja o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU, Vijeće poziva novu hrvatsku vladu da, kad bude uspostavljena, učini sve kako bi ispunila kopenhagenske kriterije i uvjete iz procesa stabilizacije i pridruživanja«, piše u zaključcima. Vijeće ponavlja da su i dalje ključne tri stvari – puna suradnja s Haaškim sudom, povratak izbjeglica te manjinska prava.

Ministri vanjskih poslova zemalja Unije ističu da podupiru europsku perspektivu Hrvatske, te dodaju da je »brzina kojom će se zemlja kretati prema Europskoj uniji u rukama Hrvatske«. (Hina)