Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2003.

Imamo mandatara!

Vuk ĐURIČIĆ

Od stabilne saborske većine koju su predsjednik HDZ-a i budući premijer Ivo Sanader i stranačka mu zamjenica Jadranka Kosor, koja će mu vjerojatno biti i zamjenica u vladi, najavljivali — po svemu sudeći neće biti ništa. Nakon konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka, kojima su prethodila brojna nastojanja vrha HDZ-a da dođu do većine, uključujući i pokušaje "kupnje" nekih nezavisnih zastupnike s SDP-ove liste, predsjednik Republike Stjepan Mesić je, očekivano, mandat za sastav vlade povjerio Sanaderu, koji na temelju prikupljenih potpisa trenutno može računati na sigurnu podršku 76 od ukupno 152 zastupnika. Ako tako ostane do konstituiranja Sabora i formiranja vlade, Hrvatska će prvi put dobiti manjinsku vladu.

Nakon formiranja vlade koja će, zahvaljujući HSS-ovim zastupnicima, dobiti prolaz u Saboru, budućeg premijera, ako do tada kojim slučajem ne osigura saborsku većinu, uz razumljivo zadovoljstvo pobjedom očekaju i ozbiljne kušnje i prilično skučeni manevarski prostor u kojemu će se vlada, ako se želi održati, morati kretati. U takvoj situaciji vlada neće moći povlačiti značajnije, odnosno radikalnije poteze s obzirom na činjenicu da nakon dobivanja povjerenja više neće moći računati na bezrezervnu podršku HSS-ovih zastupnika. To bi se već moglo pokazati kod prijedloga smanjenja broja članova vlade koje Sanader kani provesti ukidanjem i(li) spajanjem pojedinih ministarstava od kojih su neka tradicionalno "zanimljiva" HSS-ovcima. Ako to i prođe, novi ozbiljni test bit će izglasavanje proračuna za iduću godinu. Od toga će, kako neki predviđaju, uvelike ovisiti i odnos HSS-ovaca prema Sanaderovoj vladi.

A kad se navedenom, uz tekuće probleme i međunarodno preuzete obveze, financijske i političke, pridodaju predizborna i obećanja dana i(li) potpisana u fazi prikupljanja saborske podrške, pogotovo ona HSU-u, na koja mnogi upozoravaju da su nerealna, onda je posve jasno da budućeg premijera čekaju mnoga teško rješiva pitanja. Neka obećanja poput, recimo, smanjenja PDV-a sa 22 na 20 posto i(li) vraćanja duga umirovljenicima, ali i ne samo ta, realno gledajući, neće se, vjerojatno, moći ispuniti.

Na vanjskopolitičkom planu Sanader će, pogotovo što se tiče suradnje s Haagom i približavanja EU-u, morati, ako ne želi Hrvatsku odvesti u izolaciju, nastaviti onamo gdje je stao Račanov kabinet. U svakom slučaju, mandat je — a time i "timun" države — njegov!