Slobodna Dalmacija: 10. 12. 2003.

PRAZNA OBEĆANJA - Neno BOBAN, ODVJETNIK GENERALA DŽANKA, TUŽI MORH

Platit će mi Vlada

Unatoč javnom obećanju ministrice Antunović, MORH ne namjerava platiti Bobanu troškove obrane, pa splitski odvjetnik poručuje: Ako su mogli platiti 30 milijuna dolara, mogu i 160.000 kuna

Slučaj general bojnika Luke Džanka - kod kojega je Haaško tužiteljstvo, nakon što ga je teretilo za kršenje humanitarnog prava i u svojstvu optuženika ispitivalo dva dana u Zagrebu u ljeto ove godine, odlučilo ne podići optužnicu i odustati od daljnjeg progona - dobit će (ne)očekivano svoj sudski nastavak. U prvom planu neće se, međutim, naćin umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske, nego njegov odvjetnik Neno Boban koji je čvrsto odlučio tužiti Vladu RH, odnosno državu zbog neplaćanja troškova za zastupanje svoga klijenta, teških 160 tisuća kuna. Boban je za svoga pravnoga zastupnika u ovome slučaju angažirao zagrebačkog kolegu, odvjetnika Arna Vičića koji bi tužbu, prema Bobanovim riječima, trebao podnijeti upravo ovih dana.

Neno Boban će se u tužbi pozvati na javno dato obećanje ministrice obrane Željke Antunović koja je, nakon što se doznalo da se haaški tužitelji interesiraju za Džanka, pred novinarima izjavila kako je njezino "Ministarstvo spremno i organizirano pružiti svaku pomoć onima koji se spremaju dati bilo kakvu izjavu Haaškom sudu, bez obzira u kojem svojstvu, kao svjedoci ili kao optuženici".

- Bilo je to javno obećanje ministrice. Uostalom, ja imam i snimku tog obećanja koje je ona izrekla. Ispada da je najbolje bilo odbiti ići u Zagreb na saslušanje, ali ja to nikako nisam mogao učiniti svome starome prijatelju, generalu Džanku - rekao nam je odvjetnik Boban.

- Volio bih vidjeti tu državu koja je 30 milijuna dolara platila za jednu drugu obranu, a ovdje ne želi podmiriti tih 160 tisuća kuna. Rado bih izgubio tu parnicu - veli Boban.

Objašnjava da su i troškovi koje je podnio najnužniji, pa čak ni da nisu uključeni oni odlaska u Zagreb i boravka u hotelu, dok je broj sati koje je proveo radeći na predmetu obračunat po haaškoj tarifi. Inače, Boban je prvi zahtjev za naknadu troškova obrane podnio u srpnju ove godine, no nikakav odgovor, bilo usmeni, bilo pismeni, nije dobio. I u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, objavljenom u rujnu, Boban se požalio kako se njegov zahtjev "kiseli" već dobra dva mjeseca, ali da nikakvoga odgovora od Vlade nema. Drugi je put splitski odvjetnik zahtjev s računom na 160 tisuća kuna, uz Ministarstvo obrane, podnio i Vladinu Uredu za suradnju s Haaškim sudom s datumom 22. listopada, ali je odgovor koji je dobio s potpisom predstojnika Jakše Muljačića, tvrdi, bio u najmanju ruku sramotan za one koji su u tom trenutku predstavljali državu.

- Uputili su me - kaže Boban - na, takoreći, "siromaško pravo", odnosno da imam pravo potraživati troškove od Haaškoga suda i da se njima obratim. Bez obzira što se radi o obrani jednoga hrvatskoga generala i u biti mizernim trškovima, najviše me zapanjilo da ne poznaju pravila Haaškog suda, odnosno da oni u prvoj fazi, do podizanja optužnice ne snose troškove obrane. To najviše govori o njihovom poznavanju prilika - ističe Boban.

Spomenuti odgovor iz Ureda za suradnju s Haagom Bobanu je stigao još prije izbora, ali i s njim javnost, veli, nije ranije želio izlaziti kako ga se ne bi krivo interpretiralo i zloupotrijebilo u stranačka prepucavanja. Ipak je uvjeren u ishod svoga spora s državom:

- Vjerujem da će nova Vlada to platiti. Mislim da sebi neće dopustiti nešto drukčije.

Zoran ŠAGOLJ