Slobodna Dalmacija: 11. 12. 2003.

DEFINIRAN SASTAV SANADEROVE VLADE

U Banske dvore ulazi 14 ministara

ZAGREB - Unatoč cjelodnevnom angažmanu stranačkih dužnosnika oko obilježavnja četvrte godišnjice smrti Franje Tuđmana, u HDZ-u su jučer počele unutarstranačke konzultacije oko podjele mjesta u novoj vladi. I dalje se imena drže podalje od javnosti i nitko od budućih ministara ne želi potvrditi je li mu mandatar Sanader ponudio mjesto, no podjela većine resora ipak je definirana.

Sanaderova vlada trebala bi imati 14 ministarstava, funkcije zamjenika premijera neće biti, a potpredsjednici vlade bit će Jadranka Kosor i Miomir Žužul. Žužul će također voditi Ministarstvo vanjskih poslova i biti glavni pregovarač s Haagom, dok će unutarnji poslovi pripasti sadašnjem glavnom tajniku HDZ-a Branku Vukeliću. U HDZ-u drže da su u MUP-u i MORH-u dosadašnji SDP-ovi ministri počeli dobar preustroj koji samo treba nastaviti te u ta dva ministarstva neće stavljati svoje najjače ljude.

Stoga, iako je mnogima zazvučalo kao iznenađenje, izgleda da bi u fotelju ministra obrane mogao sjesti javnosti malo poznat dragovoljac Domovinskoga rata i bivši zaposlenik policijske uprave belomanastirske Ivica Buconjić.

Ministarstvo financija definitivno pripada Ivanu Šukeru, kulture Boži Biškupiću, promet, pomorstvo i veze Vladimiru Vrankoviću, dugogodišnjem direktoru Brodogradilišta "Kraljevica", a europske integracije diplomatu Andreju Plenkoviću, koji je poslan na diplomatsku službu u sjedište EU-a u Bruxelles.

Iako je bilo govora da će Ministarstvo gospodarstva pripasti HSLS-u, odnosno Hrvoju Vojkoviću, u HDZ-u su odlučili da ovo važno ministarstvo ne daju svojem kolicijskom partneru, nego će ga pokušati spojiti s obrtom, a na njegovo čelo imenovati poduzetnika i bivšeg Sanaderova suradnika dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova — Gordana Jandrokovića.

Sanader je HSLS-u navodno spreman ponuditi tek ministarstvo prosvjete i znanosti, a ime Dubravke Šuice koje se svojedobno spominjalo za ovo ministarstvo potpuno je ispalo iz igre jer ona ne želi napuštati Dubrovnik i mjesto gradonačelnice. Ministarstvo prosvjete bilo je ponuđeno Ivanu Čehoku, no on je želio ostati gradonačelnik Varaždina.

Drugi koalicijski partner DC traži Ministarstvo pravosuđa, a iako time nisu zadovoljni, veliki su izgledi da će HDZ popustiti pritisku DC-a i za novu Ingrid Antičević-Marinović inaugurirati Vesnu Škare-Ožbolt.

Sanader je najavio da bi se poljoprivreda i turizam mogli spojiti u jedno ministarstvo, a na njegovu bi čelu bio Petar Čobanković, agronom i vinar čija obitelj obrađuje 6,5 hektara vinograda u Iloku. Vjerojatno će se i zdravstvo spojiti sa socijalnom skrbi, što će dobiti Andrija Habrang, a zadarskog gradonačelnika koji je ostvario izvrstan izborni rezultat Božidara Kalmetu očekuje graditeljska fotelja Radimira Čačića. U HDZ-u su procijenili da za razliku od ministarstva obrane gdje posao može obaviti i netko manje eksponiran, Ministarstvo javnih radova mora preuzeti jak kadar, a kao spretnog operativca koji će nastaviti Čačićev rad smatraju upravo Kalmetu.

Još je neizvjesno hoće li ministar bez portfelja postati Milorad Pupovac, HDZ-u bi to odgovaralo, ali se u SDSS-u još premišljaju bi li ušli u HDZ-ovu vladu.

Anita BELAK-KRILE