Slobodna Dalmacija: 11. 12. 2003.

HAAG: U ŽALBENOJ RASPRAVI MUSLIMAN ZAŠTIĆENA IDENTITETA SVJEDOČIO O DOGAĐAJIMA U BUSOVAČI

Kordića su zvali "Bog", Blaškić nije ništa značio

DEN HAAG/ZAGREB - Musliman iz Busovače zaštićena identiteta svjedočio je u srijedu u Haagu u žalbenoj raspravi u predmetu Blaškić da je na području Busovače punu vojnu i civilnu kontrolu imao potpredsjednik tadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dario Kordić, dok bivši zapovjednik Operativne zone središnja Bosna Tihomir Blaškić nije imao nikakva utjecaja. Blaškić je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i za napade na civile i za zlostavljanja zatočenika na području Busovače.

Kordić je imao "apsolutnu vojnu i političku vlast" u Busovači, kazao je svjedok BA-4, kojeg su hrvatske snage, nakon što su mu početkom 1993. spalile kuću, držale zatočenog u logoru Kaonik.

- Što je Tihomir Blaškić predstavljao u Busovači? - upitao je njegov branitelj Anto Nobilo svjedoka.

- Ama baš ništa - odgovorio je svjedok BA-4. On je na pitanje obrane pojasnio kako je linija zapovijedanja u Busovači išla od nižih jedinica, uključivši vojnu policiju HVO-a, preko tadašnjeg pomoćnika za SIS Ante Sliškovića izravno do Kordića. Njih su dvojica u Busovači bili poznati kao "Ban" i "Bog". Sve jedinice, od vojne policije HVO-a do interventnih i regularnih jedinica HVO-a, bile su pod izravnom kontrolom Sliškovića i Kordića, rekao je svjedok nazivajući ih zlikovcima i odgovornim za progon muslimanskog stanovništva.

Svjedok je opisao kako su noćne pohode maltretiranja muslimanskog življa po Busovači provodile jedinice pod nadzorom Sliškovića i Kordića, te da je pred svojom bivšom kućom, dok se iz nje spašavao, vidio automobil Kordićeva brata. Posvjedočio je kako su mu batinaši, dok su ga zlostavljali u logoru Kaonik, prenosili pozdrave Sliškovića i jednog od zapovjednika vojne policije Vlade Ćosića.

Svjedok je opisao i kako je jednom prilikom čuo upravitelja Kaonika Zlatka Aleksovskog kako odbija predati zatočenike jer na pisanom zahtjevu nije bilo ni Kordićeva ni Sliškovićeva potpisa. On je rekao kako su se u zatočeništvu prema njemu, za razliku od pripadnika HVO-a iz Busovače, oni iz Viteza korektno odnosili.