Novi list: 11. 12. 2003.

JOŠ SE KALKULIRA NAJAVAMA PREDSJEDNIKA HSS-a DA TA STRANKA IDE U OPORBU

HSS-ovi kadrovi ipak ostaju na dosadašnjim funkcijama?

Očekuje se da će HDZ nastaviti »hofirati« HSS-u kako bi osigurao što trajniju podršku deset zastupnika te stranke

ZAGREB – Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić u utorak je najavio da će svi članovi njegove stranke koji se nalaze na visokim pozicijama u ministarstvima i javnim tvrtkama uskoro staviti svoj mandat na raspolaganje. Kritizirajući medijske napise da je »ispod stola« s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom dogovorio da većina HSS-ovaca ostane na svojim pozicijama u zamjenu za parlamentarnu podršku, Tomčić je naglasio da HSS definitivno odlazi u oporbu i da nisu preuzete nikakve obveze prema HDZ-u.

Nasljeđe HDZ-ove vladavine

S druge strane, prošlog je tjedna visoki izvor iz HDZ-a izjavio da njihova Vlada nema namjeru smjenjivati postojeće direktore javnih tvrtki i pomoćnike ministara iz HSS-a. Jasno je da će HDZ nastaviti »hofirati« HSS-u kako bi osigurao što trajniju podršku deset zastupnika te stranke. To će staviti Tomčića u nezavidnu situaciju u kojoj će ga neki i dalje optuživati da je opet u situaciji »ni sim ni tam« kao i prilikom parlamentarnih izbora.

Svoj će mandat na raspolaganje HSS-ovi pomoćnici ministara staviti kada Sanader odredi nove šefove njihovih resora. I neće biti nimalo čudno ako neki od njih i dalje ostanu na svojim pozicijama. Primjerice, u Ministarstvu poljoprivrede još uvijek ima nekoliko pomoćnika naslijeđenih od prethodne HDZ-ove Vlade koji su ostali na svojim pozicijama i za ministrovanja Bože Pankretića. Postoji i primjer Vere Babić iz Ministarstva rada koja je svojevremeno bila zastupnica HDZ-a, ali ju je kao nesumnjivu stručnjakinju kao svoju pomoćnicu zadržao i esdepovac Davorko Vidović. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li na svojoj poziciji ostati haesesovac Ivo Milatić, pomoćnik ministra obnove i direktor Centra za otoke koji raspolaže proračunom od 20 milijuna kuna namijenjenih obnovi otočne infrastrukture. Zbog svega gore navedenog Tomčić će moći bez većih problema politički amortizirati činjenicu da su neki HSS-ovci ostali pomoćnici ministra.

Važni direktori

Većih problema u objašnjavanju Tomčić će imati ako na svojim mjestima ostanu neki HSS-ovi direktori javnih tvrtki i državnih agencija. Primjerice, Željko Ledinski, direktor »Hrvatskih šuma«, tvrtke čiji je ukupni godišnji prihod gotovo dvije milijarde kuna, ili ravnatelj Državne agencije za sanaciju banaka (DAB) Marinko Filipović. DAB još uvijek raspolaže dijelom portfelja tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, a preuzeo je i sva potraživanja Dubrovačke banke nakon što ju je sanirala država.

HSS-ov je kadar i direktor državne tvrtke »Autocesta Rijeka – Zagreb« (ARZ) Zoran Klarić, u zadnje vrijeme javnosti poznatiji kao ponosni otac 23-godišnjeg Vedrana. Naime, tvrtka Klarića juniora »Vegrad« prošle je godine ostvarila ukupan prihod od deset milijuna kuna prodajući rebrasti betonski čelik izvođačima radova na autocesti čiju izgradnju vodi njegov tata, koji je zbog tog aranžmana ostao bez mjesta na izbornoj listi HSS-a.

Z. CRNČEC