Vjesnik: 12. 12. 2003.

Demografi upozoravaju: Hrvatska izumire

Ako država materijalno i psihološki ne podrži aktivnu demografsku politiku, neće se moći potaknuti populacijska politika i nastavit će se sve brže izumiranje hrvatskoga stanovništva, istaknula je većina sudionika skupa o demografskom stanju u Hrvatskoj

ZAGREB, 11. prosinca – Dvodnevni znanstveni skup pod nazivom »Demografski razvoj, stanje i perspektive Republike Hrvatske« započeo je u četvrtak u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, u organizaciji Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« i Hrvatskoga instituta za povijest.

Ako država aktivnu demografsku politiku ne podrži materijalno i psihološki neće se moći potaknuti populacijska politika i nastavit će se sve brže izumiranje hrvatskoga stanovništva, istaknula je većina sudionika skupa.

Sudionici, redom istaknuti stručnjaci iz demografije, ali i sociologije, povijesti, geografije... u svojim izlaganjima govorili su o brojnim čimbenicima, kao i o metodologiji proučavanja demografskih podataka, o svemu dakle što utječe na demografsku sliku Hrvatske. Rečeno je da proces depopulacije Hrvatske traje više od stoljeća te da je prouzročen mnoštvom razloga, a najviše iseljavanjima, ratovima i čestim promjenama društveno-političkih okolnosti kroz koje je Hrvatska prolazila.

Jakov Gelo, profesor demografije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je da politika često svojim nepromišljenostima utječe na friziranje stvarnog stanja stanovništva. Naveo je primjer popisa stanovništva iz 2001. godine, za koji tvrdi da nije točan, jer je u stalno hrvatsko stanovništvo pribrojeno 5,1 posto više stanovnika nego što ih stvarno ima. Tih 5,1 posto ili 225.043 stanovnika naši su »inozemci«, tvrdi Gelo. S njim se složio i prof. Anđelko Akrap, stoga što se time generira mnoštvo krivih podataka koji se poslije koriste.

O utjecaju srbijanske oružane agresije na razvoj stanovništva Hrvatske između 1991. i 2001. godine govorio je dr. Dražen Živić. Prema njegovu istraživanju, 22.192 osobe žrtve su rata, od kojih je, prema dostupnim i nepotpunim informacijama, njih 6222 srpske nacionalnosti.

Akrap je govorio i o strukturi fertilnog kontingenta od 1971. do 2001. te je istaknuo da ne raste broj brakova bez djece kako se često govori i piše, kao i da većina hrvatskih žena želi imati više od dvoje djece. Dr. Nenad Pokos je govoreći o glavnim značajkama obrazovne strukture stanovništva Hrvatske naglasio da ona nije nikakvo iznenađenje, kako su pisalo i govorilo nakon što su objavljeni rezultati popisa stanovništva. Prema popisu stanovništva iz 1991., ta je struktura bila daleko poraznija, rekao je.

Tijekom skupa nagrada »Annales Pilar« uručena je akademkinji Alici Wertheimer-Baletić za dugogodišnji znanstveni rad u području demografije.

Andrija Tunjić