Slobodna Dalmacija: 12. 12. 2003.

AFERE DRŽAVNI ODVJETNIK MLADEN BAJIĆ O APSURDNIM OPTUŽBAMA

Tko prijavi kriminal i sam postaje sumnjiv

ZAGREB - Zbilja je apsurdno da Jure Bajić optužuje Branka Roglića, USKOK i MUP za to što su samo radili svoj posao u razotkrivanju kriminala. Zar je USKOK u Narodnim novinama trebao objaviti da provodi tajnu akcija prikupljanja dokaza? To su zbilja apsurdne tvrdnje", prokomentirao je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, izjave Jure Bajića, predstojnika Ureda za javne nabave, predsjednika Odbora vjerovnika Dalmacije Dugi Rat u stečaju i bivšeg pomoćnika ministra financija.

U Državnom odvjetništvu smatraju kako neki zainteresirani lobiji pokušavaju preko medija diskreditirati USKOK i Branka Roglića, poduzetnika i savjetnika predsjednika Republike Stipe Mesića, koji je pokušaj iznuđivanja mita od stečajne upraviteljice Blanke Tuđen-Mazuth prijavio Državnom odvjetništvu. "Zbog toga smo i odlučili reagirati na izjavu Jure Bajića koji je neshvatljivo zamjerio Rogliću što ga nije obavijestio da USKOK provodi istragu nad kriminalnim radnjama u Dalmaciji Dugi Rat. To je neshvatljivo!

Ne možemo ulaziti u detalje čitavog slučaja kako ne bismo ugrozili sudski proces, ali imamo sve materijalne dokaze, uključujući i audiosnimke, iz kojih nedvojbeno i nesumnjivo proizlazi da je Blanka Tuđen-Mazuth sa suradnicima pokušala od Roglića iznuditi mito, rekao nam je Bajić. Pri tome je glavni državni odvjetnik nagovijestio mogućnost da Juru Bajića pozove kao svjedoka, zbog njegove tvrdnje da mu je Blanka Tuđen-Mazuth kazala kako je njoj prihvatljiva cijena od 950 tisuća eura koju je Roglić, naravno u dogovoru s njom, ponudio za Dalmaciju Iskru.

Glavni državni odvjetnik je također demantirao tvrdnje izrečene u medijima kako je Državno sudbeno vijeće odbacilo zahtjev USKOK-a za skidanjem imuniteta Damiru Ćudini, stečajnom sucu u stečajnom postupku Dalmacije Dugi Rat. "Ta informacija je netočna, a u Državnom sudbenom vijeću nam je rečeno kako će se sjednica DSV-a na kojoj će se odlučivati o zahtjevu USKOK-a održati 12. studenog.

Ovom prigodom bih demantirao i pisanja u tisku prema kojima je USKOK samo napola obavio svoj posao jer nije čekao da se izvrši primopredaja mita. To nije točno jer prema članku 347. Kaznenog zakona samim zahtijevanjem mita je dovršena kaznena radnja, a USKOK je imao vrlo objektivne razloge zbog čega nije čekao na primopredaju mita, ali o tome za sada ne mogu govoriti", ističe Mladen Bajić.

"Službena ili odgovorna osoba koja zahtijeva ili primi dar ili kakvu drugu korist, ili koja primi obećanje dara ili kakve koristi da u granicama svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u članku 347. Kaznenog zakona koji potvrđuje navedene riječi glavnog državnog odvjetnika da je i "zahtjev", a ne samo "primanje dara" dovršeno kazneno djelo.

Kako u USKOK-u tvrde da imaju audiosnimke iz razgovora Branka Roglića s drugoosumnjičenim Milanom Buljanom, vanjskim revizorom Dalmacije Dugi Rat, obavljenim u restoranu "Šumica" u Splitu, a u kojem su detaljno dogovarani svi aspekti vezani za traženje i davanje mita, kao i drugi materijalni dokazi koji to potvrđuju, stečajnoj upraviteljici i njezinim suradnicima bit će vrlo teško sa sebe skinuti opravdanu sumnju u pokušaj iznude mita.

Ako se u sudskom postupku dokaže da su tvrdnje USKOK-a točne, to će biti, uz "slučaj Gucić", istinski početak u borbi države protiv stečajne mafije. Pri tome je vrlo važnu ulogu odigrao Branko Roglić, poduzetnik koji je odlučio da neće dati mito kako bi brže došao do vlasništva nad Dalmacija Iskrom, nego da će o svemu obavijestiti državne organe. Izjava Jure Bajića kako ga je "povrijedilo prevrtljivo ponašanje Branka Roglića" zbilja je skandalozna, pogotovo kada dolazi od visokog državnog činovnika. Poruka koja se time šalje javnosti jest da je Roglić, samim tim što je sudjelovao u okrivanju kriminala, osoba kojoj se ne može vjerovati. Ima li nemoralnije poruke koju državni činovnik, pri tome još i predstojnik državnog Ureda za javne nabave, može uputiti građanima Hrvatske?

Frenki LAUŠIĆ