Novi list: 12. 12. 2003.

PRETPOSLJEDNJA SJEDNICA RAČANOVE VLADE

Vlada jučer dijelila šakom i kapom

Vjesniku dodijeljeno 33,5 milijuna kuna

ZAGREB – Posljednju sjednicu Vlada premijera Ivice Račana održat će u četvrtka, 18. prosinca. Na toj će sjednici uz rezultate svog četverogodišnjeg rada, Vlada razmotriti i odgovore na dodatnih 200 pitanja što ih je dobila od Europske komisije, koja na osnovu njih treba izraditi svoje mišljenje o hrvatskom zahtjevu za prijem u članstvo EU-a.

Račanova Vlada jučer je na pretposljednjoj sjednici donijela svoje posljednje odluke. Jedna od njih je i subvencioniranje izdavačke kuće Vjesnik sa 33,5 milijuna kuna. Uz 9,6 milijuna kuna koje su im već doznačene Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica u Hrvatskoj dobit će do kraja godine još 6,64 milijuna kuna, što je ukupno više od 16 milijuna kuna.

Svi oni koji do sredine svibnja sljedeće godine budu izvozili pšenicu plaćat će izvoznu carinu od 2,9 eura na sto kilograma, odlučila je Vlada koja time želi izbjeći poremećaje na tržištu pšenice, jer je Hrvatska zbog suše ove godine proizvela najmanje pšenice u posljednjih pet godina.

Vlada je Uredbom povećala koeficijente zaposlenih u svom Uredu za zakonodavstvo, za što joj je motiv bila obimnost i složenost posla kojeg obavljaju djelatnici tog ureda. Odlučila je sa 2,5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha pomoći vatrogascima i to za troškove sezonskih vatrogasaca, popravka vatrogasne opreme, i plaćanje neplaćenih računa. Općinski sud u Šibeniku dobit će 200 tisuća kuna da bi pokrio troškove svjedoka koje je pozivao iz inozemstva, a za prijevoz učenika iz područja posebne državne skrbi osigurano je 6,2 milijuna kuna.

J. Ma.