Novi list: 12. 12. 2003.

IZA NAJOZBILJNIJEG KANDIDATA ZA ŠEFA MUP-a VUKU SE NEUGODNI PRAVNI »REPOVI« IZ 2001.

Protiv Branka Vukelića kaznena prijava zbog zlouporabe položaja

Poglavarstvo Grada Karlovca prijavilo je Branka Vukelića da je kao gradonačelnik Karlovca zlouporabio položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorio službene dokumente

KARLOVAC – Protiv Branka Vukelića, bivšeg gradonačelnika Karlovca, glavnog tajnika HDZ-a i jednog od kandidata za ministra policije, u prosincu 2001. godine Općinskom državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog sumnje da je zajedno s tadašnjim dogradonačelnikom Markom Marićem zlouporabio položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorio službene dokumente. Do dana današnjeg istraga nije okončana, niti podignuta ili odbačena optužnica. Oni su, prema navodima iz kaznene prijave, oslobodili tvrtku »Kaufland« plaćanja priključka na »Toplanu« i troškova izmještanja vodovodne instalacije mimo važećih odluka Poglavarstva. Tom je odlukom trgovačkom centru »Kaufland«, za kojeg je već bilo dovoljno čudno što je izgrađen u centru grada, navodno pribavljena protupravna korist veća od milijun kuna.

Sve je počelo na 72. sjednici karlovačkog Gradskog poglavarstva, održanoj u siječnju 2001. godine, kojom je predsjedao gradonačelnik Branko Vukelić, koji je i potpisao sporne odluke s te sjednice.

Ukratko, na toj sjednici doneseno je rješenje o oslobađanju »Kauflanda« troška od oko 800 tisuća kuna. Ono što se novim gradskim vlastima učinilo čudnim i na osnovu čega je podnesena prijava je postojanje i drugog rješenja s te sjednice u kojem se »Kaufland« dodatno oslobađa priključne pristojbe »Toplani« i troškova izmještanja vodovodne instalacije za što ne postoji tonski zapis, niti su takvu odluku potvrdili članovi Poglavarstva, odnosno da je o tome raspravljano.

Ipak, u međuvremenu troškovi su »Kauflandu« naplaćeni, pa je trgovački centar tužio Grad Karlovac za otprilike 500 tisuća kuna.

U istrazi ovim se slučajem bavio istražni sudac Davorin Rukavina ujedno i predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, a nakon godinu dana istrage, slučaj je dodijeljen istražnom sucu Mladenu Kosijeru.

– Istraga je potrajala iz razloga što smo zatražili od kolega iz Zagreba dodatno saslušanje svjedoka. Nažalost, od njih još nismo dobili tražene informacije, pa smo nedavno poslali i požurnicu, objasnio je dugotrajnost istrage sudac Kosijer, koji zbog tek nedavnog preuzimanja slučaja nije mogao govoriti o detaljima.

Navodne malverzacije bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika otkrila je aktualna gradska vlast i novi gradonačelnik Božo Joha (SDP) koji je i inicirao istragu čitavog slučaja.

– Problem je nastao kada smo nakon preuzimanja vlasti našli dvije različite odluke po pitanju oslobađanja od komunalnog doprinosa »Kauflanda«, a s iste sjednice Gradskog poglavarstva. Međutim, za odluku kojom se »Kaufland« oslobađa nekih dodatnih troškova, ne postoji tonski zapis kakav se uvijek radi na sjednicama Gradskog poglavarstva, pa postoji sumnja da je ta odluka krivotvorena mimo znanja Poglavarstva, izjavio je tada za naš list gradonačelnik Joha.

Maja LUKETIĆ