Slobodna Dalmacija: 12. 12. 2003.

VELEPOSLANIČKI KRUGOVI O ISTUPU HRVATSKIH DIPLOMATA U BRUXELLESU

Grafini ipak nije ostao sam

ZAGREB - Njemačko veleposlanstvo iskreno se čudi tvrdnjama predstavnika hrvatske diplomacije izrečenim tijekom boravka u Bruxellesu da se veleposlanik Gebhardt Weiss ogradio od istupa talijanskog veleposlanika Alessandra Grafinija prvog prosinca ove godine. Grafini je u ime petnaest veleposlanika EU-a akreditiranih u Hrvatskoj objavio pismo u kojem upozorava hrvatsku javnost da bi ulazak Hrvatske stranke prava u vladu ugrozilo napredovanje Hrvatske prema Europskoj uniji.

Međutim, ministar vanjskih poslova na odlasku Tonino Picula i njegovi suradnici tijekom boravka u sjedištu EU-a šapnuli su novinarima kako veleposlanici EU-a nisu podržali Grafinijev istup jer je navodno bio motiviran interesima talijanske države. Pritom je posebno apostrofiran upravo njemački veleposlanik Gebhardt Weiss.

U veleposlanstvu SR Njemačke nismo uspjeli dobiti službeni komentar te vijesti, nego samo otvoreno čuđenje zbog takve interpretacije. Suradnici njemačkog veleposlanika tvrde kako je neobično da se u ovom kontekstu spominje upravo Weiss koji je jedini nakon Grafinijeva pisma nastavio javnu polemiku s čelnicima HSP-a oko njihovih poruka nesnošljivosti sadržanih u Viziji nove Hrvatske. Isticati da se Weiss usprotivio Grafinijevu istupu može dovesti do zaključka da je njemački veleposlanik zapravo branio HSP. Što je apsolutno nemoguće.

Čuđenje među diplomatima izazvala je i navodna najava predsjednika Mesića da će 16. prosinca na svečanoj večeri kritizirati strane veleposlanike zbog njihovih neprimjerenih istupa. Neki veleposlanici s nestrpljenjem očekuju tu večeru, pa da osobno od Predsjednika države čuju što on misli o istupu veleposlanika i sudjelovanju HSP-a u vlasti. U svakom slučaju, HSP nije ušao u vladu, čime se novi mandatar Ivo Sanader obranio od prve neugodnosti u odnosima s Europskom unijom. A daljnje javno prepucavanje s HSP-om europski diplomati vide tek kao oblik samoreklame Đapićevih pravaša.

T. KLAUŠKI