Novi list: 13. 12. 2003.

Sanader dobiva zbunjujuće poruke oko Gotovine

Washington Times predložio je budućem premijeru svojevrsnu trgovinu: Hrvatska bi potpisala sporazum sa SAD-om o neizručenju američkih vojnika Haagu, a Washington bi zauzvrat pritisnuo Haag da promijeni ili povuče optužnicu protiv Gotovine

Piše: Branko Podgornik

Budući premijer Ivo Sanader jasno je rekao da će njegova vlada, koja još nije ni formirana, nastaviti suradnju s Haškim sudom, kako to nalažu i odredbe Ustavnog zakona. No, ta mu deklaracija puno ne pomaže, jer neki svjetski mediji već tvrde kako Sanaderov odnos prema suradnji s Haagom nije posve jasan.

Povod za takve procjene jest Sanaderov intervju Hrvatskoj televiziji u utorak, u kojem je dao do znanja kako bi njegova vlada mogla ući u pravni spor s Haškim sudom kad je riječ o Anti Gotovini, te tražiti promjenu optužnice protiv odbjegloga generala. Osim toga, na izričit upit hoće li izručivati Haagu moguće nove optuženike, budući premijer je HTV-u odgovorio kako je to hipotetsko pitanje, a da buduća vlada kani poštivati pravnu proceduru.

Nitko ne sumnja da će glavna haška tužiteljica Carla del Ponte poslije Nove godine donijeti u Zagreb nekoliko novih optužnica, ali to ne mora značiti da će Sanaderova vlada biti prisiljena uhićivati ljude. Postoji mogućnost da se optuženi sami predaju Haškom sudu, kako bi ne bi bili prepreka Hrvatskoj da do ljeta iduće godine dobije zeleno svjetlo Europske unije za početak pregovora o učlanjenju.

Kontroverzne izjave

Slučaj Gotovine malo je drukčije pitanje, jer ono potiče kontraverze ne samo u Hrvatskoj, nego i u politici Europske unije i Amerike. Očito je da različita tijela i dužnosnici Unije, pa i njezinih članica, posljednjih mjeseci daju različite izjave o Gotovini. Ponekad ga izričito spominju kao uvjet Hrvatskoj, a ponekad ga ne spominju, nego od Zagreba traže općenitu suradnju s Haškim sudom.

Sličnih dvojbi ima i oko stava SAD-a, jer je američki državni tajnik Colin Powel, za razliku od Carle del Ponte, prije dva mjeseca prešutio Gotovinu i rekao da njegova vlada inzistira na uhićenju Karadžića i Mladića. S druge strane, nekoliko dana ranije američki izaslanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper, koji ima niži politički rang, podsjetio je kako je američka vlada raspisala milijunske nagrade za one koji će otkriti boravište Gotovine i drugih haških optuženika.

Na trećoj strani, dnevnik »Washington Times« u ponedjeljak je Sanaderu predložio usluge u vezi s Gotovinom. Ako Sanader potpiše sporazum sa SAD-om o neizručenju američkih vojnika novom Haškom sudu, Washington bi mogao utjecati na Haag da promijeni optužnicu protiv Gotovine ili je ukine. Takvu je trgovinu ponudio taj list, smatrajući da optužnica protiv Gotovine ima političke motive. Članak iz »Washington Timesa« prenio je i Glas Amerike.

Odlučniji od Račanove vlade

Sanader, dakle, nije jedini koji se usudio razmišljati o promjeni optužnice protiv Gotovine. Treba podsjetiti da je Carli del Ponte slično predložio i predsjednik Stjepan Mesić u lipnju ove godine, ali ga ona nije htjela poslušati.

Da bude zanimljivije, Prosper je najavio da će poslije Božićnih blagdana opet posjetiti Hrvatsku i upozoriti je na potrebu suradnje s Haagom i na izručenje Gotovine. Uz Carlu del Ponte, Prosper će, po svemu sudeći, biti jedan od prvih Sanaderovih gostiju koji će ispitati kako diše nova hrvatska vlada, imajući na umu HDZ-ovu spremnost na poboljšanje hrvatskih odnosa s Amerikom. Je li slučajno to što je Miomir Žužul, budući ministar vanjskih poslova, ovoga tjedna rekao londonskom »Finacial Timesu« da »planira ponuditi NATO-u vojne baze« u Hrvatskoj?

Istina je da su mnogi u svijetu rezervirani prema novoj HDZ-ovoj vladi, ali zaboravljaju da njoj iz svijeta stižu različite i zbunjujuće poruke, pogotovo kad je riječ o Gotovini. Očito je da će hrvatska vanjska politika idućih nekoliko mjeseci proći neke kušnje ili preispitivanja, a možda i pokušaje trgovine. No, iluzija bi bilo misliti da će Sanaderova vlada dobiti neke olakšice kad je riječ o ukupnoj suradnji s Haškim sudom. Sigurno je samo to da će u toj suradnji morati biti odlučnija od Račanove vlade.