Vjesnik: 15. 12. 2003.

Ustav Europske unije čeka novu šansu

Europski ustav dobit će u svakom slučaju drugu priliku, najvjerojatnije kada zemlje koje su srušile donošenje toga dokumenta, novčano naplate svoj veto

ZAGREB, 14. prosinca - Summit EU-a je propao, a zajedno s njim i pokušaj da se upravo u Rimu, gdje je i rođena organizacija preteča EU-a, postigne dogovor o europskom ustavu. Dogovor nije bilo moguće postići zbog spora o podjeli glasova za odlučivanje u Vijeću ministara EU-a. Španjolska i Poljska ostale su ustrajne u inzistiranju na sporazumu iz Nice kojim bi dobile gotovo jednak broj glasova u Vijeću ministara kao i Njemačka, bez obzira na to što te zemlje imaju upola manje stanovnika, a Poljska BDP koji je nemoguće usporediti s njemačkim.

No, sada rasprava o europskom ustavu prelazi na teret irskom predsjedanju koje započinje s Novom godinom.

Francuska je ovaj put zastupala potpuno suprotno stajalište od onoga u Nici kad takav dogovor podržavala. Sada je pokazala potpunu lojalnost europskom partneru Njemačkoj. Osim Poljske i Španjolske, sve druge zemlje su podržavale rješenje iz nacrta ustava što ga je izradila Konvencija o budućnosti Europe, a prema kojem bi se odluke donosile dvostrukom većinom, odnosno za njihovo bi usvajanje trebala glasati polovina zemalja koje predstavljaju najmanje 60 posto stanovništva.

Britanski premijer Tony Blair pozvao je čelnike EU-a da ne žure s nastavkom pregovora o ustavu jer smatra da je »bolje ostaviti određeno vrijeme kako bi se pronašlo rješenje«. Slično stajalište ima i predsjednik Europske komisije Romano Prodi koji je upozorio da ne bilo u redu »upirati prstom« u bilo koju zemlju kao krivca za propast pregovora.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je nakon neuspjeha summita, da europski ustav »nije propao« i da će proces njegove izrade biti nastavljen. Njemački kancelar Gerhard Schröder je naglasio da poljsko protivljenje sustavu glasanja dvostrukom većinom »neće utjecati na njemačko-poljske odnose«.

Poljski premijer Leszek Miller, čija se zemlja najviše protivila usvajanju nacrta novog europskog ustava, ističe da je optimist i da će u predstojećim tjednima ili mjesecima cijela europska obitelj pronaći rješenje prihvatljivo za sve. S tim se mišljenjem složio i drugi protivnik predloženog nacrta ustava, španjolski premijer José Maria Aznar. »Španjolska je pregovarala konstruktivno i mislim da će sporazum u budućnosti biti ostvaren«, rekao je španjolski premijer.

Kada će pregovori o ustavu biti nastavljeni nije precizno određeno. Od Irske, koja 1. siječnja preuzima Predsjedništvo EU-a, zatraženo je da procjeni izglede za napredak pregovora i o tome izvijesti Europsko vijeće na summitu o ožujku. To znači da sljedeće međuvladine konferencije (IGC) o novom ustavu neće biti najmanje sljedeća četiri mjeseca.

Moguće je da će se pregovori otegnuti i drugu polovinu sljedeće godine kada će EU-om predsjedati Nizozemska. Švedski je premijer Göran Persson rekao da je »teško očekivati sporazum prije 2005. godine«. Europski ustav dobit će, u svakom slučaju drugu šansu, najvjerojatnije kad zemlje koje su srušile donošenje ustava za talijanskog predsjedavanja svoj veto naplate u novčanom smislu.

Bruno Lopandić