Vjesnik: 15. 12. 2003.

Sanader ima tročlanu koaliciju i još tjedan dana za kadrovsku križaljku

Iako je dobio vjerojatno i više zastupnika nego što je očekivao, mandataru Ivi Sanaderu nije lako pronaći koalicijske partnere – oni (HSLS-DC) na koje je računao podbacili su, oni (HSS) koje bi želio zbog straha za vlastiti opstanak nisu sada spremni na to, dok su oni (HSP) koji bi rado s HDZ-om u koaliciju, Sanaderu neprihvatljivi / Još je nejasno hoće li SDSS biti parlamentarna potpora Sanaderovoj vladi ili će i ući u Banske dvore

ZAGREB, 14. prosinca – Mandatar nove vlade Ivo Sanader napokon je u subotu dobio i drugog koalicijskog partnera. Nakon DC-a, »da« HDZ-u za poslijeizbornu koaliciju rekao je i HSLS. Vladajuća koalicija time je dobila trećeg člana, a hoće li se u Sanaderovoj vladi naći i četvrta stranka, znat će se idući tjedan.

Naime, Sanader je dobio potporu Središnjeg odbora HDZ-a za daljnje pregovore kako s potencijalnim koalicijskim partnerima tako i sa strankama, te zastupnicima koji će podupirati HDZ u Saboru. U tom smislu, predsjednik HDZ-a i novi mandatar najavio je kako je vrlo blizu dogovora sa SDSS-om o suradnji. No, nije precizirao znači li to da će SDSS ući u Vladu ili će pak biti samo parlamentarna potpora Sanaderovoj vladi.

Zasad čelnik HDZ-a ima uz 66 zastupnika svoje stranke sigurnu podršku troje zastupnika predizbornog dvojca, HSLS-DC. Ako bi SDSS eventualno ušao u Vladu, tada bi Sanader imao i sigurnu potporu trojice njegovih zastupnika, što bi u konačnici bilo 72 zastupnika. Dakle, još uvijek bi bila riječ o manjinskoj vladi budući da će u novom sazivu Sabora sjediti 152 zastupnika.

Iako je dobio vjerojatno i više zastupnika nego što je prije izbora očekivao, Sanaderu nije lako pronaći koalicijske partnere.

Naime, oni (HSLS-DC) na koje je računao podbacili su, oni (HSS) koje bi želio nisu trenutno zbog straha za vlastiti opstanak spremni na to, dok su pak oni (HSP) koji bi rado s HDZ-om u koaliciju, Sanaderu neprihvatljivi.

Prvi siguran koalicijski partner bio je DC i već je poznato da će u Vladi sjediti i čelnica te stranke Vesna Škare-Ožbolt. Za nju se još traži prikladan resor iako je najizglednije da će biti nova ministrica pravosuđa.

Nakon što je Veliko vijeće HSLS-a gotovo jednodušno prihvatilo koaliciju s HDZ-om, vjerojatno već u idućih tjedan dana odlučit će se o resoru koji će pripasti liberalima te o tome tko će biti ministar. Budući da je Sanader najavio formiranje Vlade prije Božića, točnije već na konstituirajućoj sjednici Sabora, zakazanoj za 22. i 23. prosinca, ostalo mu je još tjedan dana za sastavljanje kadrovske križaljke.

Iz te je križaljke definitivno ispao HSP, jer je nakon subotnje sjednice Glavnog stana te stranke jasno poručeno da pravaši neće poduprijeti Sanaderovu manjinsku vladu. Time je otklonjena svaka mogućnost da Đapićev HSP, iako nepoželjan u Vladi, ipak Sanadera podupre u Saboru. HSP je istaknuo kako smatra da je formiranje manjinske vlade izigravanje volje biračkog tijela, koje je očekivalo da će na temelju predizbornog dogovora Vladu sastaviti HDZ, HSP, HSLS i DC. Stoga pravaši drže kako se nova vlada očito neće temeljiti na programskoj koaliciji nego će joj svrha biti pragmatična podjela plijena u ministarskim ili nekim drugim pozicijama. Istodobno, pravaši zahtijevaju od Sanadera da oporbi u Saboru prepusti predsjedničko mjesto, jer će se samo tako, smatraju, otkriti tko je zapravo opozicija u parlamentu.

Taj je prijedlog pravaša došao kao odgovor na Sanaderovu poruku oporbi da je Hrvatskoj potreban konsenzus o bitnim nacionalnim pitanjima.

Što se pak tiče ostalih stranaka u Saboru, one, koliko je poznato, osim SDSS-a nisu izgledne kao koalicijski partneri. Podršku Sanaderu dosad su obećali HSU, manjine, te Ivo Lončar i Furio Radin.

Kad je riječ o deset zastupnika HSS-a, njihova pozicija je i dalje zapravo najintrigantnija. Naime, HSS se odredio kao oporba, ali će ipak poduprijeti HDZ-ovu vladu. HSS stoga nije uključen u Sanaderovu koalicijsku kombinatoriku iako se na veliko špekulira o ostajanju haesesovaca na državnim funkcijama.

Sve u svemu, nakon što se u subotu HSLS definitivno odredio za HDZ, a HSP protiv te stranke, budući premijer Ivo Sanader niti je što dobio, niti izgubio u odnosu na već zauzete pozicije.

Ivana Knežević