Slobodna Dalmacija: 15. 12. 2003.

PROFESOR NENAD ZAKOŠEK PROCJENJUJE SANADEROVE IZGLEDE

Nova vlada izdržat će do dvije godine

ZAGREB - Jedan od vodećih hrvatskih politologa Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, ne predviđa nimalo laganu ali ni dugotrajnu premijersku poziciju dr. Ivi Sanaderu, koji je dobio mandat od predsjednika Mesića da formira hrvatsku vladu. Jasno je da se Sanader odlučio na formiranje manjinske vlade u kojoj će uz HDZ participirati i HSLS i DC. Ostali su najavili potporu Sanaderovoj vladi, ali to ne znači i da su spremni na koaliciju, ističe prof. Zakošek.

On drži da je Sanaderov manevarski prostor za formiranje stabilne koalicijske vlade vrlo sužen. Tri elementa otežavaju Sanaderu formiranje vlade. Prvo, HDZ je na izborima progutao desni centar i te mu stranke nisu od velike koristi. Drugo, HSS je iako konzervativna stranka, odbio ući u koaliciju s HDZ-om. Treće, EU dala je jasne signale da HSP nije dobro došao u Sanaderovu vladu. Ako je sve to točno, onda je, drži prof. Zakošek, Sanaderov izbor manjinska vlada.

Sanader se odlučio na manjinsku vladu na temelju čvrste potpore umirovljenika i zastupnika manjina, ali bez njihova ulaska u vladu, ističe prof. Zakošek, dodajući kako je moguće da isti takav sporazum HDZ postigne i s HSS-om. Što Sanadera očekuje teško je predvidjeti, ali ostaje činjenica da on računa na visok stupanj potpore u hrvatskoj javnosti koja je zasićena politikom u kojoj je u prvome planu raspodjela funkcija. Činjenica je da imamo jedan novi politički model - manjinsku vladu - u kojoj se politička podrška ne zasniva na koalicijskom sporazumu nego na dogovorima oko sadržajnih zahtjeva. Zbog svega toga vjerojatno je da će Sanader imati podršku javnosti za takav tip formiranja vlade.

Prof. Zakošek drži da vlada koja počiva na sadržajnim sporazumima i dogovorima, kao što je manjinska vlada, ne može opstati na duži rok. Sanaderovoj vladi stoga predviđa najviše godinu-dvije mandata, jer je naprosto, u danim okolnostima, teško predvidjeti dugotrajniju perspektivu manjinske vlade u hrvatskim okolnostima. Sanader ima dobru šansu da se održi na vlasti idućih godinu-dvije, ali pod uvjetom da bude u stanju ispunjavati obećanja koja je dao u zamjenu za potporu odnosno ako bude mogao rješavati zahtjeve umirovljenika, manjina, ili eventualno ako do toga dođe, i HSS-a.

Posebno je teško predvidjeti opstanak takve vlade na duži rok tijekom iduće četiri godine kada se očekuju velike promjene u Hrvatskoj, poput primjerice ulaska u EU. Stabilnost u državi će biti manja, nego što je bila prethodnih godina ali to ne znači, ističe prof. Zakošek da je potpuno isključena mogućnost i četverogodišnjeg Sanaderova mandata. To prije svega ovisi o zahtjevima Europe, Haaga ili gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

S. PAVIĆ-STAZIĆ