Večernji list: 16. 12. 2003.

PREMIJER ODRŽAO OPROŠTAJNI BOŽIĆNI DOMJENAK ZA NOVINARE

Račan i Sanader danas na zajedničkom ručku

Svi su izgledi da će nova vlada biti potvrđena 23. prosinca

Premijer Ivica Račan jučer je priredio božićni domjenak za novinare akreditirane u Banskim dvorima, koji je ujedno bio i oproštajni. U prigodnom govoru Račan je poručio nasljednicima kako se nada da dosegnuti standardi u slobodi medija neće biti narušeni. Stav je njegove vlasti bio, rekao je još uvijek aktualni premijer, da se vlast mora povući iz sporta, kulture i medija.

"Bronhi" vlada

- Nadam se da se ta tekovina neće promijeniti ni s budućom vlašću - rekao je Račan. Potom je podsjetio okupljene novinare da je bilo situacija kad je bio i vrlo nezadovoljan njihovim člancima, ali da nikada zbog toga nije nazivao njihove urednike i šefove.U ime novinara akreditiranih u Vladi s dosadašnjom vladajućom ekipom oprostila se Olga Ramljak, dugogodišnja izvjestiteljica Slobodne Dalmacije.

- Premda ste bili "bronhi" Vlada, iako se lakše diše u društvu u kojem ste četiri godine upravljali, novinari bi voljeli da se ne ponovi situacija da građani tako malo vjeruju političarima, a da novinare vežu uz političare - rekla je Olga Ramljak.

Premijer na odlasku od novinara je na poklon dobio medicinski, antialergijski jastuk. Jasna je bila i simbolična poruka toga dara: premijeru na odlasku i prvom SDP-ovcu jastuk će dobro doći za temeljit odmor.

Pripreme za primopredaju

Banski se dvori pripremaju za skoru primopredaju vlasti, jer svi su izgledi da će nova vlada biti potvrđena 23. prosinca. Račan je jučer prije domjenka s novinarima sam pospremao svoj kabinet, očekujući skori dolazak novog šefa Vlade Ive Sanadera.

Račan i Sanader, doznaje se u Banskim dvorima, u redovnom su telefonskom kontaktu, a danas će u Banskim dvorima zajedno ručati. Na sličan su način prije četiri godine primopredaji vlasti pristupili ondašnji HDZ-ov premijer Zlatko Mateša i tada nadolazeći šef Vlade Ivica Račan. Težište primopredaje biti će u samom Saboru, te između dosadašnjih i budućih ministara u ministarstvima, a Sanadera će u Banskim dvorima dočekati temeljiti izvještaji o tome što nasljeđuje od Račanove vlade. Vlada će, naime, u četvrtak održati posljednju sjednicu na kojoj će biti utvrđeni izvještaji po resorima, kao i zbirni izvještaji za pojedina područja kojima se Vlada u protekle četiri godine bavila.

Deana Knežević