Novi list: 16. 12. 2003.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA IGNORIRAO ZABRANU HRVATSKOG PREMIJERA DA SE POSLIJE IZBORA RAZMJEŠTAJU DIPLOMATI

Picula »zbrinuo« prijatelje unatoč Račanovu protivljenju

Ministar na odlasku to je učinio jer je razmještaj premještenih službenica u isključivoj nadležnosti ministra vanjskih poslova

ZAGREB – Iako je premijer Ivica Račan prošli tjedan stopirao odlazak šefa kabineta, tajnice i glasnogovornice ministra Tonina Picule na diplomatske položaje u Trst, Pariz i Los Angeles, tajnica Blaženka Babić i glasnogovornica Natalija Bukovec, potvrđeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), ipak pakiraju kovčege i na svoje bi destinacije trebali stići još prije Nove godine!

Uži kabinet Vlade na odlasku navodno je skinuo s dnevnog reda, uoči pretprošle sjednice Vlade, Piculine prijedloge za diplomatska imenovanja, uz obrazloženje da bi to bilo nekorektno prema budućoj vladi. No, Picula se ipak predomislio i odlučio da nema nikakve zapreke da dvoje njegovih pouzdanika odu na nova radna mjesta. Tajna je u tome da su njihovi odlasci u njegovoj isključivoj nadležnosti, a kako je riječ o njegovim najbližim suradnicima, nakon izgubljenih izbora nije ih smio ostaviti na cjedilu. Loše je jedino prošao Hrvoje Cvitanović, šef Piculinog kabineta, koji je trebao otići u Trst, jer je za njegovo imenovanje nadležan predsjednik Republike, na prijedlog ministra Picule i premijera, uz suglasnost saborskog Odbora za vanjsku politiku. Stoga će Cvitanović zasad ostati u Zagrebu, dok je procedura njegova imenovanja za konzula u Trstu u tijeku.

Bez internog natječaja

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) svojim je bezbrojnim prošlotjednim reagiranjima odbacilo navode u medijima da je Picula pokušao »zbrinuti« svoje najbliže suradnike nakon izgubljenih izbora, tvrdeći da se radi o »krivotvorenju stanja u MVP-u« i »manipulaciji činjenicama«. Pritom se tvrdi da je upravo ministar Picula uveo institut internog natječaja za popunu diplomatskih i administrativnih mjesta u diplomaskim predstavništvima i da se takav natječaj objavljuje dvaput godišnje, na proljeće i na jesen, odbacujući pritom optužbe da se ministarstvo kod zadnjeg natječaja vodilo političkim interesima.

Međutim, izvori iz samog ministarstva ukazali su našem listu na nedosljednost priopćenja što ih potpisuje upravo Hrvoje Cvitanović, šef Piculinog kabineta i nesuđeni konzul u Trstu. Naime, iako se Piculin MVP poziva na interne natječaje i »transparentnost i vjerodostojnost u sustavu rasporeda diplomatskih i administrativno-tehničkih mjesta«, naši izvori iz MVP-a upozoravaju nas da na posljednjem internom natječaju od 8. rujna ove godine nisu raspisana nikakva slobodna mjesta za konzulate u Trstu i Los Angelesu i veleposlanstvo u Parizu. Preciznije, prema natječaju što smo ga dobili na uvid, raspisano je slobodno mjesto u konzulatu u Trstu, ali za jednog diplomatskog službenika za konzularne poslove.

Ovlasti ministra

Ni mjesta gospodarske savjetnice u konzulatu u Los Angelesu, što ga je Picula »izmislio« za svoju glasnogovornicu Bukovec, ni mjesta u veleposlanstvu u Parizu, koje je namijenio svojoj tajnici Babić, u natječaju nema. A imena Piculinih diplomatskih akvizicija nema ni u odluci o rasporedu diplomatskih mjesta od 10. studenoga, u kojoj su zapravo obznanjeni rezultati natječaja od 8. rujna.

Osim toga, kako doznajemo od naših neslužbenih izvora iz MVP-a, Natalija Bukovec nema nikakve stručne kvalifikacije za odlazak na mjesto gospodarske savjetnice u Los Angeles, niti ima dovoljno radnog staža u MVP-u, jer je onamo došla tek u ljeto prošle godine. Iz MVP-a poslali su nam pravilnik o unutarnjem redu službe vanjskih poslova, odnosno članak u kojem stoji da ministar može, mimo internog natječaja, »iznimno« i »kada za to postoji potreba službe« djelatnika poslati u diplomatsku službu i bez prethodnog natječaja. Nema sumnje da su u slučaju Piculine tajnice i glasnogovornice ti uvjeti bili ispunjeni.

Ni Sanader nije bolji

Zanimljivo je da je i Ivo Sanader, današnji mandatar buduće vlade, a ondašnji zamjenik ministra vanjskih poslova, nakon 3. siječnja 2003. godine i gubitka izbora svojoj tadašnjoj tajnici u MVP-u podigao diplomatsko zvanje s trećeg na drugog tajnika. No, odmah po dolasku u MVP, Picula je Sanaderovu tajnicu vratio na »staro« zvanje.

Račan pozvao Piculu na razgovor!

Ivana Noršić iz ureda glasnogovornice Vlade objašnjava da je Vlada zaustavila samo Cvitanovićevo imenovanje, budući da je riječ o njezinoj nadležnosti, dok o ostala dva imenovanja odlučuje ministar osobno. »Njih u MVP-u o tome pitajte«, bila je izričita.

Sam premijer Račan nije se jučer popodne mogao očitovati o namjeri ministra Picule, jer o njoj nije bio potpuno obaviješten, no iz njegovog ureda poručeno nam je da je zbog novonastale situacije pozvao Piculu na razgovor. Najbliži suradnici premijera Račana neslužbeno nam nisu krili svoje nezadovoljstvo postupkom ministra Picule, koji je odlučio zbrinuti svoje kadrove unatoč Račanovom inzistiranju da sva takva imenovanja budu usuglašena s budućom vladom, i da sva moraju proći uobičajenu proceduru. »Naravno da nam je jasno da ova imenovanja u MVP-u nisu prošla tu proceduru«, potvrdili su nam Račanovi suradnici, upozoravajući da zbog takvih postupaka iz HDZ-a najavljuju da će stopirati i ona imenovanja koja su obavljena po svim pravilima struke.

Denis ROMAC