Vjesnik: 16. 12. 2003.

Šeks i Arlović razgovarali o raspodjeli dužnosti u novom sazivu Sabora

Šefovi svih parlamentarnih stranaka trebali bi se sastati u srijedu ili četvrtak / HSP poslao pismo čelnicima oporbe i uskoro očekuje odgovor / Đapić kaže da se nakon izbora 3. siječnja 2000. dva tjedna prije konstituiranja Sabora znalo što će komu pripasti

ZAGREB, 15. prosinca – Potpredsjednici HDZ-a i SDP-a, Vladimir Šeks i Mato Arlović, u ponedjeljak su razgovarali na drugom pripremnom sastanku uoči konačnog dogovora o raspodjeli mjesta potpredsjednika Sabora i dužnosti u saborskim odborima između vladajućih i oporbenih stranaka.

Prema Šeksovim riječima, bilo je riječi i o dogovoru o sastanku čelnika svih parlamentarnih stranaka te posebice predsjednika SDP-a i HDZ-a. Arlović pretpostavlja da bi se predsjednici svih parlamentarnih stranaka trebali sastati u srijedu ili četvrtak.

Nakon jednosatnog susreta u ponedjeljak s potpredsjednikom SDP-a, Šeks nije želio konkretno govoriti o postignutim dogovorima izjavivši tek da je riječ o pripremnim sastancima. Izjavio je i kako nije vjerojatno da HSP-u pripadne mjesto predsjednika Sabora. »To nije realno«, rekao je Šeks. Arlović je dodao kako postoji problem u raspodjeli čelnih mjesta jer se treba točno definirati koje su stranke opozicijske, a koje pozicijske.

Najvjerojatniji omjer čelnih mjesta u 25 saborskih radnih tijela bit će 11 naprama 13 u korist oporbe, uz Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji uvijek vode predstavnici nacionalnih manjina. Prema toj matematici, SDP će imati pet čelnih mjesta u saborskim odborima, HNS dva kao i HSS i HSP, a po jedno mjesto Libra i LS. U ostalih 11 radnih tijela na čelnom mjestu bit će HDZ ili netko iz stranke koja je u koaliciji s HDZ-om.

Anto Đapić, predsjednik HSP-a, u ponedjeljak je ponovio u Saboru da će njegova stranka biti jaka oporba te ocijenio da je taj omjer u radnim tijelima realan, ali će se više znati o raspodjeli mjesta nakon sastanka čelnika parlamentarnih stranaka. Dodao je da je HSP u ponedjeljak poslao pismo čelnicima oporbe te da na njega uskoro očekuje odgovor. Naglasio je da formalna opozicija ima više mandata od pozicije jer formalna opozicija, uključujući HSP, ima 72 mandata u Saboru, a HDZ s DC-om i HSLS-om te Ivom Lončarom kao zastupnikom HDSS-a ima 70 mjesta, dok 11 mjesta pripada manjinama i članovima Hrvatske stranke umirovljenika.

Đapić nije bio zadovoljan što samo tjedan dana prije konstituiranja novog saziva Sabora još nije čista situacija tko će dobiti koje radno tijelo, podsjetivši da je nakon izbora 3. siječnja, dva tjedna prije nego što je 2. veljače 2000. konstituiran Sabor, bilo dobro poznato što komu pripada.

Čelnik pravaša pozdravio je najavljeni sastanak čelnika SDP-a i HDZ-a, no smatra da su već dosad trebali biti obavljeni razgovori sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka jer se 22. prosinca ubrzano približava.

Dada Zečić