Slobodna Dalmacija: 17. 12. 2003.

RADNI RUČAK RAČANA I SANADERA U BANSKIM DVORIMA

Vlast i oporba imaju zajednički interes

ZAGREB - Hrvatska je postigla sve demokratske standarde europskih zemalja, zajednička je ocjena aktualnog predsjednika Vlade Ivice Račana i mandatara za sastav nove vlade Ive Sanadera, kojom su se obratili novinarima na prvom susretu po završetku parlamentarnih izbora. Ovaj susret neće biti zadnji, dvojica političkih lidera kontaktirat će i nakon formiranja nove vlade, kazali su Račan i Sanader koji su jučer u Banskim dvorima priredili radni ručak.

Sanader je izrazio zadovoljstvo što primopredaja vlasti protječe uredno kako hrvatski građani i očekuju. Naglasio je da su promjene vlasti u demokratskom društvu uobičajene i da svaka mora donijeti boljitak.

— U hrvatskoj politici svi smo svjesni da smo samo hrvatski političari, a da su iznad nas opći interesi koji nadilaze stranačke — rekao je Sanader. Još jednom je potvrdio da će vanjskopolitički prioriteti biti nastavak politike prema EU-u, NATO-u i susjedima, a na domaćem planu rast standarda i kupovne moći građana.

Sanader očekuje da će idućih mjeseci Hrvatska dobiti status kandidata EU-a i optimist je glede toga. Račan je tome dodao izrjekom da očekuje pozitivno mišljenje Europske unije o Hrvatskoj i dobivanje statusa kandidata, što će biti, kako je naglasio, "apsolutno rezultat rada ove Vlade". Što će biti nakon toga, kojim tempom ćemo se približavati EU-u i kako pristupiti pregovorima — bit će odgovornost nove vlade, ali i svih nas, zaključio je Račan, uz najavu da će njegova Vlada na svojoj zadnjoj sjednici u četvrtak 18. prosinca odgovoriti na dodatnih 200 pitanja EU-a vezanih za hrvatsku kandidaturu.

Sanader se suglasio da je to zajednički interes i vlasti i oporbe, te izrazio zadovoljstvo što postoji konsenzus oko krupnih političkih pitanja uz očekivanje daljnje suradnje. Račan mu je uzvratio da će biti HDZ-u jednaka oporba kao i oni njima — ni bolji, ni lošiji.

U pratnji budućeg šefa vlade Ive Sanadera u Banske dvore bili su Ratko Maček, Miroslav Kovačić, Stipe Čačija i Bijanka Martinović, kako saznajemo, budući bliski suradnici Sanadera u Banskim dvorima.

O. RAMLJAK

Gravče na Vladino tavče

Aktualni premijer Ivica Račan u Banskim je dvorima budućeg premijera Ivu Sanadera počastio pršutom i paškim sirom, juhom od povrća, a za glavno jelo poslužen je biftek uz pečenu kobasicu, zapečeni grah, pečeni krumpir i razno povrće. Za desert su poslužene palačinke i kava. Aktualni i budući premijer pili su bijeli postup i rizvanac. Kako se saznaje, Račan i Sanader u četiri su oka uz jelo razmijenili potrebne informacije o skoroj smjeni vlasti u Banskim dvorima.