Slobodna Dalmacija: 17. 12. 2003.

Račan o smjenama

Saša LJUBIČIĆ

Umalo jučer zbog vijesti na radiju nisam sletio u jarak. Vozim, vozim, frajerišem se, kad ono - puuf:"Ivica Račan najavio je smjene u zadarskom SDP-u, zbog loših izbornih rezultata". Nemreš bilivit?! Pa nije li on - I-vi-ca Ra-čan -, glavni krivac što je bivša koalicija poražena na izborima, pa bi, tom logikom, trebao istoga trena "smijeniti samoga sebe". Skoro dvadeset godina forumaši, dosadio je, braco, i Bogu i narodu, a neće da se makne s mjesta šefa SDP-a, da ostavi mjesta mlađima, hrabrijima, jednostavno, boljima od sebe. Glasači su ga kaznili zbog politike ni pirka ni kanjac, a on još ima obraza u Globusu poručiti: Vratit ću se.. Nema, kad je netko nezasitan vlasti, onda ga ne možeš ni "bagerom izgurati", pa me živo zanima kako će SDP sa njim na čelu proći na lokalnim izborima?

Sad će glavom platiti Zadranin Romano Meštrović, koji mu je jedini poslije izbora imao hrabrosti reći u brk ono što ga pripada, a to je, da je zanemario članove SDP-a na terenu, a u Sabor utjerao poznatog lijevog mislioca CRO COP-a, od milja zvanog Minotaur.

Očito je: tko ne misli kao Račan, tko ne kima glavom kad on digne kažiprst, mora napustiti stranku. Lalić, Vušković, Zovak, Tomac..Niz se nastavlja.

Ministarstva znanosti i okoliša

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Ideju efikasnije vlade podržavaju svi, no otpore ukidanju konkretnih ministarstava predvode najviđeniji. Tako je Račan manju vladu najavio kao gotovu stvar, ali je, 'zbog partnera', dva puta odustao. No, HDZ je sada prejak a da bi se mogao vaditi na druge. Pritom je obećanje o smanjenju vlade prva provjera Sanaderove vjerodostojnosti. I nije li lukavo dosljednom provedbom 'manje važnih' odluka isprovocirati neke koji bi sutra ionako pravili probleme, ali na nečem važnijem? No, odluka o smanjenju vlade dovoljno je važna da će se iz nje prvi put moći razabrati stvarna ozbiljnost novog mandatara.

Razmotrimo dva slučaja: ministarstva znanosti i okoliša. Svi rektori hrvatskih sveučilišta, njih šestero, zajedničkim su se pismom obratili mandataru protestirajući protiv najavljena spajanja resora znanosti i prosvjete: kao argumente navode da su visoko školstvo i znanost nerazdvojivi, da upravo počinje provedba zakona koji bi nas trebao povezati s Europom, da na ovom sektoru država napokon mora odustati od upravljanja... No mnogi znalci smatraju da je novousvojeni Zakon neprovediv, da ni strateška opredjeljenja ni provedbena rješenja nisu u duhu Bolonjske deklaracije... Dakle, da je baš sad država na potezu...

Ministarstvo okoliša zagovaraju 'samo' zeleni, ali je svima jasno da bi njegovo razbijanje na urede raznih ministarstava ugrozilo vitalne interese države, od Družbe Adrija naviše! Otvarajući prostor za sva moguća muljanja. I voluntarizme, od Mesića naniže... Riječju, dok i zbog same naravi stvari, i radi lomljenja parcijalnih interesa, prosvjetu i znanost treba reintegrirati, iz istih se razloga ministrstvo okoliša, kao međuresorsko, nipošto ne bi smjelo razbijati... Ako 'ukine' oba ova ministarstva, za procjenu namjera nove vlade trebat će sačekati. No, ako ukine samo jedno, znat će se odmah...