Večernji list: 17. 12. 2003.

SLUČAJ BLAŠKIĆ - OBRANA TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ILI NOVO SUĐENJE

Hayman: Tuđman skrio dokaze da zaštiti sebe i poslušnike

Skrivani dokumenti pokazuju da su za zločin u Ahmićima odgovorni D. Kordić, I. Koštroman, A. Slišković, P. Ljubičić i V. Ćosić

Obrana bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnje Bosne Tihomira Blaškića pozvala je jučer žalbeno vijeće Haaškog suda da donese odluku u korist njihova branjenika, jer je prvostupanjski postupak uskraćivanjem ključnih dokaza i proceduralnim propustima bio do te mjere kompromitiran da je doveo u pitanje pravednost suđenja te same presude.

Pogrešni zaključci sudaca

Blaškićev branitelj Russell Hayman poručio je sudskom vijeću da se prava njegova branjenika mogu zaštititi jedino ponavljanjem suđenja ili oslobađajućom presudom, jer bi donošenjem odluke o novim dokazima na razini žalbenog vijeća Blaškiću bilo uskraćeno pravu na žalbu. - U takvom slučaju morate odlučiti u njegovu korist - kazao je Hayman. Američki odvjetnik poručio je da je suđenje bilo "kontaminirano" činjenicom da haaško tužiteljstvo, unatoč statutarnoj obvezi da preda obrani sve oslobađajuće materijale te specifičnim nalozima sudskog vijeća, to nije učinilo u slučaju ključnih dokaza koje je posjedovalo.

Time je, nastavio je Hayman, otvoren prostor za pogrešne zaključke sudaca u presudi, poput onog da je isključivo Blaškić bio odgovoran i imao kontrolu nad svim jedinicama srednje Bosne, uključujući one koje su počinile zločine, zbog čega je osuđen na 45 godina. Nove dokaze skrio je i bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman kako bi zaštitio i sebe i svoje poslušnike, ustvrdio je Hayman, dodajući da su to činile ne samo hrvatske tajne službe nego i BiH, koje su pak uskratile pristup arhivu Armije BiH. Blaškić je proglašen krivim zbog nedostatka tog dokaznog materijala, rekao je Hayman.

Pogrešni su zaključci izvedeni o odgovornosti Blaškića kako za zločine na području Viteza, uključujućii pokolj stotinu muslimana u Ahmićima, tako i za zločine počinjene na području Busovače i Kiseljaka, jer tamo zbog izolacije i moći drugih ljudi nije imao utjecaja. Dokazni materijal, na kojem je tužiteljstvo temeljilo Blaškićevu odgovornost za Ahmiće, neslavno je propao, kazao je Hayman, nabrajajući dokumente koje su do 2000. skrivale hrvatske tajne službe, a koji pokazuju da su za zločin u tom selu odgovorni bili bivši potpredsjednik HZ Herceg Bosne Dario Kordić te njegovi suradnici Ignac Koštroman, Ante Slišković, Paško Ljubičić i Vlado Ćosić. Oni su jedinici vojne policije HVO-a, koja je počinila zločin, izdali takvu naredbu u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993.

Danas govori Blaškić

Nakon završene riječi tužitelja, žalbenom vijeću trebao bi se danas obratiti Blaškić. Blaškić je, blijed u licu, jučer kazao sucima kako se osjeća umorno, ali da ipak može pratiti postupak. Nabrajajući korake koje je nakon Ahmića poduzeo Blaškić kako bi otkrio i kaznio počinitelje, odvjetnik Hayman je poručio da je bivši zapovjednik Operativne zone učinio sve da se oni pronađu i kazne, a jedini je i osudio zločin. - Blaškić nije krivično odgovoran za prikrivanje koje su nakon zločina počinili SIS i Mostar - kazao je Hayman.

M. Tuđman: To su političke kvalifikacije

- Konstatacija američkog odvjetnika generala Blaškića da je predsjednik Tuđman skrivao dokumente o Ahmićima kako bi zaštitio sebe naravno da uopće ne stoje. Riječ je o političkim kvalifikacijama za potrebe unutarnjih političkih obračuna -komentirao je dr. Miroslav Tuđman. - Ako je odvjetnik mislio na HIS-ova izvješća, mogu reći da su ti dokumenti predani sudu u Haagu zbog slučaja Kordić, ali ih sud nije prihvatio jer izvješća obavještajnih službi ne služe kao dokaz. Obavještajna zajednica dala je na uvid i dokumente potrebne za obranu generala Blaškića. A naravno da su i predsjednik Tuđman i hrvatska Vlada stajali iza generala Blaškića - rekao je M. Tuđman.