Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2003.

BIVŠA STEČAJNA UPRAVITELJICA DUGORATSKE "DALMACIJE" OSJETILA SRČANE TEGOBE

Blanka Tuđen-Mazuth s Bilica u bolnicu

Troje osumnjičenih u slučaju mita u međuvremenu je preko svojih odvjetnika podnijelo kaznenu prijavu protiv Branka Roglića zbog odavanja službene tajne i prisile prema pravosudnom dužnosniku

SPLIT - Zbog zdravstvenih problema Blanka Tuđen-Mazuth prevezena je iz splitskog Okružnog zatvora Bilice u Zatvoreničku bolnicu u Zagrebu. Bivša stečajna upraviteljica "Dalmacije" Dugi Rat u pritvoru je od 30. studenog 2003. godine zbog sumnje da je primila mito. Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, pritvorenica Tuđen-Mazuth osjetila je srčane tegobe (aritmiju) u utorak 16. prosinca, i po preporuci liječnika odmah je prevezena u KB Split gdje je pod nadzorom provela noć. Budući da je nakon dodatnih pretraga utvrđeno da joj treba bolničko liječenje, Mazuth-Tuđen prevezena je u Zagreb, u Zatvoreničku bolnicu.

Prvo ročište u istrazi koja se provodi protiv Blanke Tuđen-Mazuth i njezina pomoćnika Nene Banića, osumnjičenih za primanje 300.000 eura mita, te Milana Buljana, vanjskog financijskog revizora tvrtke, kojeg se sumnjiči za pomaganje u počinjenju tog kaznenog djela, sazvano je za kraj prosinca ove godine. Istraga će započeti ispitivanjem svjedoka Branka Roglića, poduzetnika od kojega su, prema kaznenoj prijavi, osumnjičeni tražili mito kako bi mu bez natječaja, neposrednom pogodbom, prodali poslovni prostor "Dalmacije Iskra", koja je vlasništvo "Dalmacije" Dugi rat. Istoga dana trebao bi u svojstvu svjedoka biti ispitan i stečajni sudac Damir Čudina, kojeg USKOK također sumnjiči za primanje mita u slučaju dugoratske "Dalmacije". Ukoliko, međutim, Državno sudbeno vijeće 22. prosinca 2003. ukine imunitet koji štiti suca Čudinu, on će biti tretiran kao osumnjičenik. Zahtjev za skidanjem imuniteta sucu Čudini, koji ima ozbiljnih zdravstvenih problema, od DSV-a je zatražio USKOK.

Troje osumnjičenika u međuvremenu je preko svojih branitelja, odvjetnika Rajka Mlinarića i Gordane Grubeše iz Zagreba koji zastupaju Blanku Tuđen-Mazuth, Joška Čeha koji zastupa Milana Buljana i Slavka Blaževića, zastupnika Nene Banića, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijelo kaznenu prijavu protiv Branka Roglića. U prijavi, kako doznajemo, Branka Roglića terete za dva kaznena djela: odavanje službene tajne i prisile prema pravosudnom dužnosniku. Povod za kaznenu prijavu, moglo se neslužbeno čuti, jest intervju što ga je na temu mita od 300.000 eura Roglić dao jednom dnevnom listu.

J. MATIĆ