Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2003.

KAKO NAS DRUGI VIDE- AMERIČKI FREEDOM HOUSE O STANJU DEMOKRACIJE U 26 TRANZICIJSKIH DRŽAVA (2)

Žestoka kritika

Svoje izvješće o hrvatskoj demokraciji Freedom House zaključuje tvrdnjom kako je 2002. bila godina stagnacije nakon dvije godine dramatičnog progresa, što se ilustrira nizom slučajeva

Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata iskoristio je uhićenja hrvatskih generala i podizanje optužnica za ratne zločine kako bi "pozvala na smjenu premijera Račana i predsjednika Mesića". Kulminacija je uslijedila u rujnu 2002. kad su veterani odbili optužnicu protiv Janka Bobetka, pa čak i svojim stražama okružili njegovu kuću.

"U tom trenutku postalo je jasno da Račanova vlada neće isprovocirati oružani sukob i stoga će izbjeći uhićenje generala Bobetka, što je bio snažan udarac za vladinu sposobnost provođenja Ustava koji ju obvezuje na suradnju s Haaškim sudom", ističe se u izvještaju Freedom Housea. Braniteljske udruge, dodaje se, usko su povezane s HDZ-om i desnim političkim snagama, kao i s Katoličkom crkvom.

Freedom House naročito se kritički osvrnuo na ulogu Katoličke crkve. Njezin utjecaj u društvu je neusporediv i njoj građani najviše vjeruju, ali ona je "jedan od najnazadnijih utjecaja, s ekstremno konzervativnim vodstvom".

"Crkva je igrala glavnu ulogu u nacionalnoj homogenizaciji tijekom osamostaljenja Hrvatske, zbog čega je uživala privilegirani status u doba Tuđmanove vladavine. Od smjene vlasti 2000. godine ostala je usko povezana s desničarskim dijelovima društva i u više navrata otvoreno je kritizirala vlast sa čisto političkih pozicija", navodi se u izvještaju Freedom Housea, u kojem se dodaje kako je crkvena glavna publikacija Glas koncila "redovito ispunjena ksenofobičnim i rasističkim komentarima".

Freedom House nije propustio spomenuti i veliki politički utjecaj na obrazovni sustav. "Udžbenici nisu samo mijenjani kako bi odražavali novu realnost već i da opišu stvarnost kako je vidi HDZ-ova vlast. Često su mijenjane činjenice koje su ustaše prikazivale u negativnom svjetlu", ističe Freedom House, dodajući kako je veliki broj riječi ocijenjen srpskim i stoga proglašen neprikladnim za uporabu.

I konačno, Freedom House žestoko je kritizirao Račanovu vladu zbog stanja u pravosuđu. "Od tri grane vlasti, sudstvo je bilo najmanje spremno za reforme", kaže se u izvješću. Državno sudbeno vijeće, formirano u doba HDZ-a kako bi provelo čistku u sudstvu, i dalje odlučuje o predsjednicima sudova. Račanova vlast je serijom novih zakona smanjila njihove ovlasti, ali mnogi od njih ne žele se odreći visokog društvenog i profesionalnog statusa. Pritom se naročito kritizira Udruga sudaca pod vodstvom Vladimira Gredelja.

Navodi se da je do travnja 2002. godine imenovano tek 115 od 249 novih sudaca, što je dovelo do paradoksalne situacije: "Koalicijska vlast omogućila je sucima neovisnost gotovo nepostojeću tijekom Tuđmanove vladavine, ali istovremeno je ta neovisnost onemogućila smjenu politički postavljenih sudaca". "Zbog velikog broja neriješenih predmeta", tvrdi Freedom House, "sudstvo je ostalo problem broj jedan na putu promjena i reformi svih segmenata društva".

Američki analitičari nisu propustili osvrnuti se na proces optuženicima za zločine u ratnoj luci Lora. Podsjeća se na odluku suca Slavka Lozine da se optuženici brane sa slobode, nakon čega su ponovno uhićeni, kao i na atmosferu pritiska zbog koje su mnogi svjedoci optužbe odustali od svojih tvrdnji. Apostrofira se i koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu, kojem je zajedno s desničarskim vrhom nazočio i sudac Lozina te na kojem su bile rezervirane stolice za generale Mirka Norca i Antu Gotovinu. "Slučaj Lora održava sve teškoće s kojima će se suočiti svaka vlast u pokušaju da reformira pravosuđe", zaključuje Freedom House.

U poglavlju o korupciji, Freedom House spominje i slučaj Radovana Ortynskog, glavnog državnog odvjetnika koji je dramatično odstupio 2002. godine. U svom govoru požalio se zbog nemogućnosti obračuna s organiziranim kriminalom zato što on seže do vrhova vlasti. Freedom House ističe kako su za njegovu smjenu zajednički glasovali i HDZ i SDP.

Svoje izvješće o hrvatskoj demokraciji Freedom House zaključuje tvrdnjom kako je 2002. godina bila godina stagnacije nakon dvije godine dramatičnog progresa.

O STANJU U MEDIJIMA: Slobodne novine

Freedom House analizirao je i stanje u hrvatskim medijima. Primjećuje da se HRT i dalje nalazio pod velikim pritiskom političkih i interesnih skupina, dok su tiskani mediji tijekom koalicijske vlasti uglavnom bili slobodni i neovisni. Upozorava se na još uvijek veliki broj sudskih tužbi protiv novinara i medija, čiji se broj smanjio od 2000. godine, ali još uvijek se donose brojne osuđujuće presude. Pritom se posebno apostrofira Feral Tribune, kao i slučaj Hrvatske ljevice koja je morala platiti sudsku odštetu Ivanu Bobetku zbog priče o ubojstvima civila u Sisku 1991. godine.

Citira se i izvještaj HHO-a u kojem se neki mediji, a poimence tjednik Globus, kritiziraju zbog neetičnog izvještavanja, političkih tirada i senzacionalizma.