Vjesnik: 19. 12. 2003.

OESS-ova misija ostaje u Hrvatskoj do kraja 2004.

BEČ, 18. prosinca – Stalno vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razmatralo je u četvrtak u Beču polugodišnje izvješće o Hrvatskoj i produljilo do 31. prosinca 2004. mandat OESS-ove misije u Zagrebu. Izvješće je podnio voditelj misije Peter Semneby koji je naglasio da je u Hrvatskoj u proteklom razdoblju ostvaren pomak, ali da su na mnogim područjima, posebice kad je riječ o povratku izbjeglica i njihove imovine, reformi pravosuđa i još nekim preostalim pitanjima suradnje s Haaškim sudom, očekivanja od nove hrvatske vlade velika.

Predsjedatelj Stalnog vijeća OESS-a nizozemski veleposlanik Justus de Visser ustvrdio je da će se iduće godine voditi računa o namjeri misije i želji Hrvatske da se razmotre nove okolnosti te da se smanji broj članova OESS-ove misije u Hrvatskoj. Sada su u misiji 64 međunarodna službenika.

Europska unija je na sjednici izrazila očekivanja da će nova hrvatska vlada nastaviti rješavati otvorena pitanja i neka još intenzivirati kao što su povratak izbjeglica i imovine te reforma pravosuđa. Naime, naglasili su predstavnici Unije, ispunjavanje tih, kao i svih ostalih političkih kriterija predviđenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pretpostavka daljnjeg približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

U sličnom tonu govorilo je izaslanstvo SAD-a ističući u prvom planu povratak izbjeglica i imovine te suradnju s Haaškim sudom pogotovo u slučaju Ante Gotovine, a ustrajalo je i na što bržoj reformi pravosuđa. Ruska Federacija pozdravila je pozitivna ostvarenja u Hrvatskoj navodeći kako je važno dovršiti započete procese.

Izaslanstvo Srbije i Crne Gore, izražavajući zadovoljstvo napretkom, ukazalo je na probleme s kojima se susreću pripadnici srpske manjine i povratnici iz izbjeglištva. Izrazilo je nadu da će se u idućem razdoblju i ti problemi rješavati u punoj suradnji s međunarodnom zajednicom i susjednim državama.

»Izvješće je potvrdilo da je ostvaren velik napredak u mnogim područjima, ali isto tako da na mnogim poljima želimo u potpunosti zadovoljiti standarde kako bi se mogao ostvariti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te da tu treba još dosta učiniti«, rekao je hrvatski veleposlanik pri OESS-u, Ujedinjenim narodima i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek. Dodao je da je »toključni razlog što se OESS-ovoj misiji u Hrvatskoj još jednom produljuje mandat za godinu dana«. (Hina)