Slobodna Dalmacija: 19. 12. 2003.

SVAĐE ZBOG USTAVA EU-a PODIJELILE ZEMLJE ČLANICE

Europska jezgra i druga EU liga

Bruxelles: Ines SABALIĆ

Veliko neraspoloženje starih zemalja osnivačica prema pristupajućim članicama, dojučerašnjim kandidatima, i najave lidera o mogućnosti osnivanja "europske jezgre", odnosno "Europe u više brzina", neće na srednje staze imati utjecaja na šanse Hrvatske, saznaje se iz diplomatskih izvora zemalja članica u Bruxellesu. To je vrlo velika i važna vijest, s obzirom na to da je nedavno završeni neuspješni bruxelleski summit prouzročio možda i same seizmičke promjene unutar EU-a, odnosno moguće formiranje, da tako kažemo, Europe prve i druge lige.

Pet zemalja osnivačica Unije je više-manje za to spremno, dok još nije izvjesno bi li se jezgri pridružila i Italija. Francuska, Njemačka, Belgija, Luksemburg i Nizozemska toliko su spremne da krenu naprijed sa svojim integracijama u sferi zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike, da bi čekanje na druge za njih bilo kontraproduktivno.

Dogovor o Ustavu, odnosno, drugim riječima, smirivanje svađe Njemačke i Poljske, ne očekuje se tako skoro. Irci, koji preuzimaju predsjedavanje Unijom od Talijana koji mnogo toga duguju EU-u, vjerojatno će s "puno mara" prionuti na posao o dogovoru, a ne uspiju li, tada će taj posao nastaviti Nizozemci, koji će za šest mjeseci preuzeti predsjedavanje od Iraca. Svi su spremni čekati. Dakle, pitanje Ustava moglo bi se odgoditi i na punu godinu dana!

Visoki diplomat iz jedne zemlje osnivačice to je potvrdio u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. U razgovoru koji se vodio u Bruxellesu, on je također rekao da se ova situacija konfuzije i "traženja" neće negativno odraziti na šanse Hrvatske za kandidaturu.

Naime, strah da će konfuzija u EU-u imati posljedica i za napredovanje Hrvatske, nije neopravdan. Jedino jasna "vizija", odnosno politička odluka Europe da želi daljnje proširenje, garantira - jasno, uz napore u Hrvatskoj - konačnu integraciju. Prema tome, ako se Hrvatskoj ostavlja šansa, to je već jako mnogo.