Večernji list: 19. 12. 2003.

ZAGREBAČKI NADBISKUP KARDINAL JOSIP BOZANIĆ OSVRNUO SE NA PORUKE MMF-A I PORUČIO NOVOJ VLASTI:

Trebamo li svijetu biti sugovornik ili poslušnik

- Osnovni je problem našeg društva pitanje hoćemo li biti društvo u službi čovjeka ili kapitala - rekao je kardinal Bozanić

Naš pravni sustav još boluje od komunističkog mentaliteta i sustava koji je prihvatio od sovjetskoga pravnog sustava, izjavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na božićnoj konferenciji za novinstvo u Zagrebu, odgovarajući na upit o upisu pravnih osoba Katoličke crkve u evidenciju.

Komunistički mentalitet

Kardinal Bozanić također je izjavio kako vidimo na svim područjima života da je upravo pravno područje ono na kojem smo najmanje išli naprijed u ovih trinaest godina demokracije. Poručio je budućoj hrvatskoj vlasti da izabere hoće li s ustanovama međunarodne zajednice komunicirati kao suodgovoran i ravnopravan sugovornik ili pak kao podređeni poslušnik. Poruku novoj vlasti uputio je u sklopu komentara izjave Hansa Flickenschilda, voditelja Misije Međunarodnoga monetarnog fonda. Podsjetimo, Flickenschild je novoj hrvatskoj vlasti poručio da ukine odluku o zabrani rada nedjeljom jer ona ugrožava slobodno tržišno natjecanje, unosi razlike između malih i velikih prodajnih centara, a i obeshrabruje zaposlenost.

- Hrvatska je država odgovorno postupila kad je poštovala volju velike većine građana i donijela odluku o zabrani rada nedjeljom. To je sada vrijedeći državni zakon jedne samostalne i prema svojim građanima savjesne države. Volio bih da se visoki predstavnik MMF-a više brine za zaštitu osnovnih ljudskih prava u Hrvatskoj nego za interes kapitala. Osnovni je problem našeg društva pitanje hoćemo li biti društvo u službi čovjeka ili kapitala - komentirao je kardinal Bozanić stav MMF-a o zabrani rada nedjeljom.

U vezi s problematikom rada nedjeljom, kardinal Bozanić osvrnuo se i na nedavne izjave Petra Klarića, predsjednika Ustavnog suda. Klarić je potvrdio da Ustavni sud do 1. siječnja 2004. godine neće dati ocjenu ustavnosti i zakonitosti izmjena i dopuna Zakona o trgovini. 1. siječnja, podsjećamo, stupa na snagu zabrana rada nedjeljom.

Humana odluka

- Ne želim proricati kakva će biti odluka Ustavnog suda. No, nadam se da će suci dokazati da je naš Ustav dovoljno human da štiti čovjeka. Posebno malog čovjeka - rekao je Bozanić.

Tijekom razgovora s novinarima Bozanić se osvrnuo i na još nekoliko za Crkvu važnih pitanja. Tako je na pitanje kada očekuje povrat crkvene imovine odgovorio da ne gaji nikakve iluzije, ali da za Crkvu to nije, niti je ikad bilo pitanje od prvorazrednog značenja.

- No Crkva pitanju povrata imovine pristupa ozbiljno. To je pitanje obveze i poštovanja vlasništva. Ako dobije tu imovinu, Crkva će biti sposobnija za ispunjavanje svoje misije - istaknuo je kardinal Bozanić.

Bozanić je podsjetio i na važne događaje za Katoličku crkvu u Hrvatskoj u godini na izmaku. Na prvom mjestu istaknuo je treći posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, a zatim proces integriranja Hrvatske i Europske unije.

Mario Sirotković

Izjava MMF-a doima se kao diktat

Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira ocijenili su kako je izjava voditelja misije MMF-a Hansa Flickenschilda da se MMF protivi zabrani rada nedjeljom upletanje jedne strane organizacije u izmjene Zakona o trgovini. "Izjava gospodina Flickenschilda iznenađuje, zapravo se doima kao diktat, osobito zato što, prema našim istraživanjima, taj zakon neće dovesti do smanjivanja BDP-a. Sve procjene pokazuju da se promet u trgovinama neće smanjiti, nego će se prebaciti na ostale dane", navode, uz ostalo, u priopćenju Mario Bebić i fra Bože Vuleta, ravnatelji Caritasa i Franjevačkog instituta.

Izborna šutnja

Tvrdnje da su katolički svećenci za vrijeme predizborne šutnje vjernicima na misama "savjetovali" za koga će glasati, Bozanić komentira sljedećim riječima:

Do mene nije došla niti jedna prijava takvog slučaja. Ne mogu govoriti napamet, ali Crkva je za apsolutno poštovanje izborne šutnje i mislim da se ona tako i ponašala.

Kardinal Bozanić istaknuo je da pravo na slobodu izražavanja imaju svi, ali sumnja da su neki svećenici kršili izbornu šutnju. (M. Si.)