Slobodna Dalmacija: 19. 12. 2003.

KONZULTACIJE O PODJELI SABORSKIH FUNKCIJA U PUNOM SU JEKU

Pravašima titula najvećih gubitnika

ZAGREB - Do konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora ostala su tri dana, a na Markovu trgu traju intenzivne konzultacije kako bi se pripremila prva sjednica novog, petog saziva parlamenta te svi zakonski akti potrebni za prisegu nove vlade - izbor koje se, kako je najavio Ivo Sanader, očekuje u utorak 23. prosinca.

Konstituirajuća sjednica održat će se u ponedjeljak ujutro, a za isti dan popodne sazvana je nova izvanredna sjednica na kojoj će biti donesen novi zakon o vladi te prihvaćeno izvješće Mandatno-imunitetne komisije o izboru zastupnika, što je sve preduvjet da bi novi mandatar Ivo Sanader i njegovi ministri u utorak u nastavku sjednice pred zastupnicima položili prisegu. Novi zakon o vladi užurbano se ovih dana piše, a nužan je s obzirom na to da će u novoj vladi biti ukinuta neka ministarstva, a zaživjeti više novih ministarstava nastalih ponajprije spajanjem starih.

Osim kadrovske križaljke vlade, pozicija i opozicija do ponedjeljka moraju utanačiti i način raspodjele potpredsjedničkih mjesta u Saboru te predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim odborima. Za sada je posve izvjesno jedino da će novi predsjednik Sabora biti Vladimir Šeks. Konačne odgovore na sva pitanja trebao bi dati sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka, sazvan za petak. Prvi službeni sastanak o temi raspodjele saborskih mjesta i funkcija, između Vladimira Šeksa i još uvijek aktualnog potpredsjednika Sabora Mate Arlovića, održan u ponedjeljak, izbistrio je tek želju oporbe da dobije tri potpredsjednička mjesta, dok bi HDZ-u uz predsjedničko mjesto pripala i dva potpredsjednička. Odbori bi se podijelili u omjeru 11 predsjedničkih mjesta za vladajuće, 13 za oporbu te predsjedničko mjesto za predstavnika manjina u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

HDZ, međutim, ime svojih kandidata za potpredsjedničku saborsku funkciju baš kao i ime budućega predsjednika Kluba zastupnika, u bunkeru će držati do nedjelje i sjednice Predsjedništva koje po stranačkom statutu predlaže imena za spomenute funkcije. Posebno će delikatan biti odabir predsjednika Kluba zastupnika čiji će rad biti od velike važnosti zbog iznimno tijesnog omjera snaga u parlamentu. Vladajućem HDZ-u neophodni su zastupnici koji će redovito nazočiti sjednicama, u tom kontekstu Središnji odbor HDZ-a je već odlučio kako neće biti moguće u isto vrijeme obavljati gradonačelničku i zastupničku funkciju pa je čvrsta ruka predsjednika kluba nužna. Uz čvrstinu budući predsjednik Kluba HDZ-a, želi li nastaviti tamo gdje je u prošlom sazivu stao Vladimir Šeks, mora biti dobar poznavatelj pravne i saborske procedure te čovjek od povjerenja kako Ive Sanadera, tako i Vladimira Šeksa. Sve to ima, kako saznajemo, Luka Bebić, a ako izbor ipak ne padne na njega, alternativa je HDZ-ova zastupnica s najdužim stažom i Šeksova zamjenica u prošlome mandatu Marija Bajt.

Od oporbenih stranaka samo je SDP donio konačnu odluku da za potpredsjednika Sabora kandidira Matu Arlovića, a na mjestu predsjednika Kluba zastupnika naslijedio bi ga Ivica Račan, dok bi potpredsjednici bili Milanka Opačić, Slavko Linić i Željka Antunović. Odlučeno je također i kako će za glasovanja o povjerenju vladi Ive Sanadera SDP-ovi zastupnici biti suzdržani.

Premda se očekuje kako će uz SDP preostala dva mjesta potpredsjednika Sabora pripasti HNS-u i HSS-u, član Predsjedništva HSS-a Ante Markov kazao nam je kako će se stranka o istome odrediti u petak s obzirom na to da se još uvijek ne zna hoće li HSS-u doista biti ponuđeno mjesto potpredsjednika. Predsjedavanje odborima, očekuju u HSS-u, podijelit će se sukladno dosadašnjoj praksi, a visoki izvor iz HSS-a u utorak je najavio kako su u HSS-u zainteresirani za čelnu poziciju u Odboru za turizam i Odboru za poljoprivredu. Neslužbeno, saznaje se kako predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić nema namjeru biti ni potpredsjednikom Sabora ni predsjednikom Kluba zastupnika HSS-a. S obzirom na zastupnički staž za mjesto predsjednika Kluba zastupnika HSS-a figuriraju ponajprije Ljubica Lalić i Ante Markov, premda će jaku konkurenciju imati u bivšim ministrima Željku Peceku i Božidaru Pankretiću.

Baš kao i kod sastavljanja vlade, najveći gubitnik i kod raspodjele saborskih funkcija po svoj će prilici biti HSP. Prijedlog predsjednika HSP-a Ante Đapića da se predsjednik Sabora bira tajnim glasovanjem između kandidata oporbe i kandidata HDZ-a, sama je oporba dočekala na nož, HSP neće zaslužiti ni mjesto potpredsjednika Sabora, a teško da će se dočepati i predsjedavanja atraktivnim odborima, primjerice, željenog Odbora za pomorstvo, promet i veze. Vođenje tog odbora, kako je već najavio još uvijek aktualni HNS-ov ministar za javne radove Radimir Čačić, pripast će baš njemu. Sve se to događa zato što su HDZ i SDP već među sobom podijelili funkcije u odborima, smatra Tonči Tadić. A da je HSP i u ovim pregovorima posve marginaliziran od HDZ-a, svjedoči informacija kako glavni HDZ-ov pregovarač Vladimir Šeks kolegu Đapića, navodno, ne obavještava ni o čemu, pa ni o terminima konzultacija. Đapić stoga najavljuje kako će zbog marginalizacije HSP-a unatoč zastupničkoj brojnosti u petak na sastanku svih čelnika parlamentarnih stranaka dignuti veliku buku.

S. PAVIĆ, A. BELAK-KRILE

Sanader, Šeks i Tomčić o podjeli saborskih mjesta

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i budući predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastali su se u četvrtak s aktualnim predsjednikom Sabora i predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem te ga upoznali sa svojim planom unutarnje organizacije Sabora. Po završetku jednosatnog razgovora Tomčić je istaknuo kako drži vrlo korektnim i prihvatljivim HDZ-ov prijedlog da oporba dobije tri potpredsjednička mjesta, a HDZ dva, baš kao i prijedlog da oporbi pripadne čelno mjesto u 13 saborskih odbora, HDZ-u u 11, dok bi Odbor za ljudska prava dobio predstavnik nacionalnih manjina.

Tomčić i Šeks najavili su za danas zajednički sastanak šefova svih parlamentarnih stranaka, na kojem će se utvrditi detalji raspodjele saborskih mjesta kao i personalni sastav odbora koji će se formirati na konstituirajućoj sjednici - odbori za Ustav, zakonodavstvo, izbor i imenovanje te Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Istaknuo je Šeks kako je HDZ naišao na Tomčićevo razumijevanje da HDZ u svakom odboru ima većinu radi normalnog funkcioniranja Sabora.