Novi list: 20. 12. 2003.

Grobari vjerodostojnosti

Piše: Boris Pavelić

Čini se da je HNS, paradoksom ljudske gluposti, krenuo pokopati posljednje koščice vjerodostojnosti ovdašnje politike. Promotrimo, naime, zamišljenu, ali posve moguću scenu: možda baš kada Vesna Pusić u izbornoj noći nepokoreno najavljuje da će HNS predvoditi građansku oporbu, stranački aktivisti raznose ljudske kosti po zagrebačkim grobljima ne bi li maznuli koju kintu dilajući ispražnjenim grobnicama. Nakon što su, naime, novine otkrile da se HNS-ovi žmugleri u Zagrebu nisu suzdržali čak ni od takvoga sakrilegija – pokojnike izbacivati iz grobnica – dokazujući valjda kakve to poduzetničke talente krije HNS, postaje jasnijim što obični građanin može očekivati od ovdašnjih političara.

Kuckanje haenesevskih kostura

Jer ako se i HNS – stranka koja samorazumijevanje utemeljuje u pojmovima građanske odgovornosti i vladavine prava – upušta u nešto tako teško zamislivo, kakvo onda moralno uporište preostaje građaninu koji bi se s punim pravom podsmjehivao HDZ-u kada nemuštim planovima vladu smanjuje kao za birtijskim šankom: ministarstvo amo, agencija tamo?

Dvije su ključne točke u tom kuckanju haenesovskih kostura čije lubanje, cereći se kao s onih krležijanskih galgi, obezvređuju hrvatsku politiku. Prva, to vađenje kostiju sa zagrebačkih groblja, ne treba dodatnoga objašnjenja: novine su otkrile da su na zagrebačkim grobljima Mirogoj i Miroševac, a pod zaštitom HNS-ova direktora zagrebačke tvrtke Gradska groblja Darka Borovine, iz grobnica vadili ljudske kosti kako bi ispraznili i preprodali grobnice. Vlasnici grobnica, rođaci pokojnika, za to nisu znali, a svatko neka sam pretpostavi kako je to kad vas novinar nazove i kaže da vam je, primjerice, pokojni otac izbačen iz vlastitoga groba.

Dilanje grobnicama

Glavnome tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku, čovjeku koji je na proteklim izborima kandidiran odmah iza Vesne Pusić, nisu se dopala slična novinarska otkrića njegovih grobljanskih strasti. »Ja bum tebe dal na sud, pa dokaži da imam toliko grobnih mjesta«, priprijetio je Ferenčak novinaru dnevnika koji čitate, jer je objavio točnu informaciju kako je glavni tajnik HNS-a mimo zakona na Mirogoju priskrbio nedopušten broj grobnih mjesta. A i Ferenčak i glasnogovornik stranke Boris Blažeković ovako su popratili smjenu HNS-ova šefa Gradskih grobalja: »Ne mogu novine smjenjivati ljude!« Hadezeovski politički mentalitet? Ma kaj god – pa to su haenesovci, kaj ne?

Istodobno, u jeku afere koja je dobar mirnodopski pandan infamnostima ratnih pripovijesti, predsjednica stranke Vesna Pusić u »Nacionalu« ispisuje akademske rasprave o vjerodostojnosti političara. »Načelno gledajući«, Ferenčakova i Borovinina predsjednica razlikuje političare kojima nije do općega dobra, nego do vječnoga sebičnog održavanja u politici, od onih koji »jasno definiraju ciljeve« i »u četiri godine predočavaju provjerljive rezultate«, pa se sukladno njima i ponašaju. Zgodna i razumljiva klasifikacija pati tek od maloga nedostatka: predvoditeljica građanske Hrvatske nije pojasnila spada li u te »jasno definirane ciljeve« i pražnjenje groblja zarad dilanja grobnicama. I kani li HNS i tu rabotu predstaviti kao dio svojega programa snaženja vjerodostojnosti hrvatske politike.