Večernji list: 20. 12. 2003.

HRVATSKI SABOR - U TIJEKU KROJENJE PARLAMENTARNIH RADNIH TIJELA

Šeks zadovoljan, Đapić tvrdi da je dogovor propao

Arlović je Pupovcu rekao da mjesta u odborima traži u kvoti HDZ-a, a ne oporbe

Pokušaj da se predstavnici parlamentarnih stranaka i manjina dogovore o sastavu saborskih radnih tijela neslavno je jučer propao. Može se, međutim, ocijeniti i da je posve uspio. Sve, dakako, ovisi o tome iz kojeg se stranačkog kuta gleda. Tako je vjerojatni budući šef Hrvatskog sabora hadezeovac Vladimir Šeks rekao da je lavovski dio posla obavljen, a pravaši tvrde da su pregovori doživjeli velik neuspjeh.

Teške riječi

Iako se moglo očekivati da će se, zbog lagana zagrijavanja za konstituirajuću sjednicu Sabora, budući zastupnici jedni prema drugima odnositi blago i u rukavicama, čini se da su razmijenjene i teške riječi. Tako je, navodno, Milorad Pupovac ocijenio da je HSS kriptoopozicija. S druge, pak, strane, navodno je Mato Arlović Pupovcu rekao neka mjesta u odborima traži u kvoti HDZ-a, a ne oporbe. Nije to, međutim, sve. Šef HSP-a Anto Đapić najavio je, također navodno, da će konstituirajuća sjednica Sabora proteći u paklenoj atmosferi iako se priprema svečarska.

To konkretno znači da će pravaški zastupnici biti vrlo aktivni u pokušaju da se odbori tako slože da posve oslikavaju odnose političkih snaga - od ljevice do desnice. Zna se, naime, da HSP ne prihvaća da oni koji budu glasovali za HDZ uđu u kvotu na koju u radnim tijelima ima pravo oporba. Pravaši smatraju da svi koji dignu ruku za HDZ-ovu vladu spadaju u parlamentarnu većinu, a ne manjinu, odnosno ne u oporbu. U tom smislu ne pristaju ni da HSS dobije mjesto potpredsjednika Sabora. O potpredsjednicima jučer nije raspravljano jer "o tome će se dogovarati na drugoj razini".

HSP protiv "satelita"

Kao što je već najavljeno, u ponedjeljak bi se na sjednici Sabora trebali osnovati odbori za Ustav, zakonodavstvo, te izbor i imenovanja, ali i mandatno-imunitetno povjerenstvo. Čini se da je jučer dogovoren sastav samo Odbora za izbor i imenovanja, te mandatno-imunitetnog povjerenstva koje će voditi HDZ. Velik je problem oko sastavljanja odbora u tome što pravaši ne prihvaćaju odnos 7-6 za HDZ, i to na način kako su hadezeovci zamislili. Naime, haespeovci se oštro protive da se u šest oporbenih članova odbora guraju i HDZ-ovi "sateliti", odnosno oni koji su s njima potpisali sporazum i koji će podržati vladu: umirovljenici, manjine i HSS.

Darko Đuretek