Vjesnik: 20. 12. 2003.

Još traje pravni spor pred Ministarstvom pravosuđa o HSP-u

Načelno se slažemo s mišljenjem gospodina Josipa Andrije Petrovića koje je objavljeno u Vjesniku 18. prosinca u rubrici Pisma čitatelja pod naslovom »Kritizirajmo sve negativne pojave kako se ne bi ponovilo zlo« o tome da je Europa odbacila fašizam i opredijelila se za antifašizam, liberalnu demokraciju i ljudska prava. U tekstu se dalje navodi da je iritirajuća i uvredljiva izjava novinarke I. K. u kojoj hvali Đapićeve stranačke suradnike iz proteklog saziva Hrvatskoga sabora.

No ne slažemo se s tvrdnjom kako je povijest Hrvatske stranke prava kompromitirajuća zbog »Đapić-Paraginih hosovaca tijekom 1990. i 1991. i ono što su činili po Zagrebu i Hrvatskoj, da se i ne spominje BiH. Oni su prijetili rušenjem legalne hrvatske vlasti. Ali tada je smijenjen Paraga (...)« Ispada da se »smjenom« Dobroslava Parage hrvatsko društvo riješilo jednog zla, dok Đapić predstavlja još uvijek drugo zlo, a kad i njega ne bi bilo, onda bi Hrvatska ušla u vrijeme neograničenog prosperiteta za sve građane. Upravo u tome leži zabluda naših ljudi koja se temelji na obmani ljubitelja sinekura.

Paraga nije smijenjen s položaja predsjednika Hrvatske stranke prava, nego je 1995. na stranačkom saboru ponovo izabran za predsjednika te stranke. Hrvatsko društvo je lišeno volje pravaškog članstva da upravo Paraga bude predsjednik te, tada, demokratske stranke, a nad Paragom je izvršen krivični progon od strane instrumentaliziranog vojnog tužiteljstva RH. Vrhovni sud RH odbacio je 1994. sve optužbe protiv g. Parage za rušenje legalne hrvatske vlasti.

Time je ta optužba stavljena ad acta. Nadalje, po statutu HSP-a iz 1990. g. je sabor stranke mogao sazvati predsjednik ili dopredsjednik ili središnji odbor stranke. Središnji odbor je svibnja 1993. u dva navrata odbio prijedlog đapićevaca da se sazove izvanredni sabor. Potom je Anto Đapić sazvao izvanredni stranački sabor na političkoj tribini u Kutini na kojoj je Paraga »smijenjen«. Međutim, Anto Đapić nije bio dopredsjednik HSP-a jer se dopredsjednik HSP-a po statutu birao na saboru stranke.

Prvi sabor stranke bio je 1991. godine, a drugi 1995. godine. Dok je u Zagrebu održan Prvi sabor HSP-a, Anto Đapić je još bio član HDZ-a. Pravni spor pred Ministarstvom pravosuđa traje i danas.

GORAN JURIŠIĆ, Ured za odnose s javnošću Hrvatske stranke prava 1861., Zagreb