Vjesnik: 20. 12. 2003.

Sud naredio Vladi da u roku osam dana preda dokumente odvjetnicima Ante Gotovine

ZAGREB, 19. prosinca – Općinski sud u Zagrebu naredio je Vladi da u roku od osam dana odvjetnicima haaškog optuženika generala Ante Gotovine preda dokumente poslane Haaškom sudu. Vlada na to u roku od osam dana može podnijeti žalbu.

Općinski sud odredio je u četvrtak ovrhu na temelju zahtjeva Gotovininih odvjetnika radi ispunjenja djelomične ovršne presude tog suda po kojoj je Vlada trebala odmah predati dokumente što ih je poslala u Haag u vezi s optužnicom za ratni zločin protiv odbjeglog generala Gotovine.

Ovrha je određena nakon što Vlada nije predala dokumente jer se na djelomičnu presudu žalila zagrebačkom Županijskom sudu, iako prema presudi žalba ne odgađa predaju dokumenata.

Vlada je odbila predati dokumente tvrdeći da bi time nastala nepopravljiva šteta. No, predložila je da se dokumente zadrži u sudskom pologu do pravomoćnosti presude, odnosno dovršetka žalbenog postupka.

Žalila se, među ostalim, jer u presudi nije pisalo tko su Gotovinini branitelji kojima treba predati dokumente.

Općinski sud odbio je taj prijedlog Državnog odvjetništva kao Vladinog zastupnika, uz obrazloženje da prema Zakonu o upravnim sporovima, po kojem se protiv Vlade vodi postupak zbog nezakonite radnje, ne postoji mogućnost otvaranja sudskog pologa.

Nakon te odluke sud je Vladi vratio dokumente koje je, zajedno sa žalbom na djelomičnu presudu, poslala na polog.

Na sudsku odluku kojom se odbija otvaranje sudskog pologa za dokumente koje mora predati, Vlada se može žaliti u roku od 15 dana.

Djelomičnom presudom, kao i rješenjem o ovrsi, Vlada bi Gotovininim odvjetnicima morala predati 77 dokumenata dostavljenih Haaškom sudu u rujnu 1995. i još neke dokumente poslane u veljači 2003.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jozo Jurčević rekao je u petak Hini da moguće žalbe na ovrhu i odbijanje prijedloga za sudski polog ovise o nalogu Vlade koji će dobiti putem njezina ureda za suradnju s međunarodnim sudovima. (Hina)