Vjesnik: 22. 12. 2003.

Sanader ministarstva povjerio bliskim suradnicima, ne upuštajući se u rizik

Nakon što joj Hrvatski sabor u ponedjeljak ili utorak izglasa povjerenje, nova će vlada biti znatno manja nego dosadašnje: imat će 14 ministarstava i dva potpredsjednička mjesta / U Sanaderovoj će vladi, osim HDZ-a, participirati DC, a jedno će ministarsko mjesto pripasti nestranačkom stručnjaku

ZAGREB, 21. prosinca – Ono što je u predizbornoj kampanji i najavljivao, predsjednik HDZ-a i mandatar vlade dr. Ivo Sanader je i ostvario. Još je, naime, prije nekoliko mjeseci obećao kako će Hrvatska, pobijedi li HDZ, dobiti efikasniju vladu i učinkovitiju državnu upravu, koja je, kazao je, »preglomazna i pretroma«. Stoga je smanjenje i racionalizacija vlade prvi potez nove Sanaderove vlade.

Tako će nova vlada, osma po redu od osamostaljenja Hrvatske - nakon što joj Hrvatski sabor u ponedjeljak ili utorak izglasa povjerenje – biti znatno manja negoli sve dosadašnje: imat će 14 ministarstava i dva potpredsjednička mjesta.

U Sanaderovoj će vladi osim HDZ-a participirati DC, dok će jedno ministarsko mjesto pripasti nestranačkom stručnjaku. Iako se očekivalo da će u vladi biti i HSLS, zbog nemogućnosti dogovora između tih dviju stranaka, to se ipak neće dogoditi, nego će njegova dva zastupnika davati potporu HDZ-u u parlamentu. Novost je da u HDZ-ovoj vladi više neće biti zamjenika ministara, koji postaju državni tajnici, a mjesta pomoćnika ministara ostaju i dalje, bez promjene. Još u subotu navečer trajale su konzultacije o sastavu vlade, kada je napokon postignut i definitivni dogovor da nova predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt preuzme Ministarstvo pravosuđa. Iako se o toj opciji kalkuliralo još od završetka izbora, Sanader ipak nije bio voljan tu fotelju dati DC-u, koji je na izborima potpuno podbacio. No kako se u HDZ-u nitko nije »trgao« za to nezahvalno mjesto, koje uključuje i delikatno pitanje suradnje Hrvatske s Haagom, Sanader je na kraju popustio i dao pravosuđe u ruke Vesni Škare-Ožbolt.

Objašnjavajući taj potez, Sanader je diplomatski kazao kako smatra da »predsjednici stranaka trebaju participirati u vladi«. U Sanaderovoj vladi, osim nekih dosad poznatih osoba, ipak ima i nekih kadrovskih iznenađenja. Šef HDZ-a mahom se odlučio ministarske fotelje povjeriti svojim bliskim suradnicima, ne upuštajući se u preveliki rizik. Tako je odmah bilo jasno da će njegovi najbliži suradnici, zamjenica Jadranka Kosor, potpredsjednik dr. Andrija Hebrang i član Predsjedništva Vladimir Šeks zauzeti ključne pozicije.

Kosor i Hebrang postaju potpredsjednici Vlade, dakle, najuži Sanaderov tim, a pritom će još voditi ministarstvo obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja, odnosno, zdravstva i socijalne skrbi, dok će majstor parlamentarne procedure Vladimir Šeks biti predsjednik Hrvatskog sabora. Ministar financija bit će potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker, o čemu se nagađalo tjednima. Tu poziciju Šuker, inače potpredsjednik HDZ-a, može zahvaliti i tomu da je na izborima, kao nositelj HDZ-ove liste u šestoj izbornoj jedinici, osvojio čak šest mandata, a također je i gradonačelnik Velike Gorice. Šuker je inače poznat kao odličan poznavatelj poreznog sustava i funkcioniranja državne uprave.

Odlično je profitirao i poduzetan zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je kao nositelj HDZ-ove liste u devetoj izbornoj jedinici osvojio rekordnih devet saborskih mandata te je prema tome i »nagrađen«. Iako se spekuliralo kako bi on mogao preuzeti MORH ili čak ministarstvo obnove i javnih radova, Sanader je Kalmeti povjerio novoosnovano Ministarstvo mora, prometa, turizma i razvitka, dakle, veliko ministarstvo sastavljeno od dosadašnjih ministarstava turizma, pomorstva, prometa i veza, te javnih radova, obnove i razvitka. Iznenađenje je izazvala objava kako će važnu fotelju, onu u MORH-u preuzeti javnosti nepoznat Berislav Rončević, HDZ-ov kadar iz Našica, iako se tjednima govorilo da će to mjesto preuzeti Ivica Buconjić, gradonačelnik Belog Manastira ili Kalmeta.

No Sanader je to ministarstvo ponudio i HSLS-u, želeći na mjestu ministrice obrane vidjeti Đurđu Adlešić, no, HSLS je to mjesto odbio. Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nije nikakvo iznenađenje, jer je za njega odavno već bio rezerviran taj stolac. Žužul je, osim što je otkad je Sanader preuzeo vođenje strankom, lobirao po svijetu za HDZ, u javnosti poznat kao dugogodišnji hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Iznenađenje je i Marijan Mlinarić, koji je postao novi ministar unutarnjih poslova. Riječ je o nekadašnjem varaždinskom županu, ali i jednom od najodanijih Sanaderovih ljudi. Mlinarićev je izbor začudio mnoge i u HDZ-u, jer se kao sigurni kandidat za to mjesto spominjao bivši karlovački gradonačelnik i glavni tajnik stranke Branko Vukelić. No, kad se objavilo kako je protiv Vukelića podignuta svojedobno kaznena prijava zbog zloporabe položaja (dok je bio gradonačelnik, ali HDZ je odbacio te tvrdnje), utihnuli su i glasovi o njemu kao nasljedniku Šime Lučina. Vukelića je Sanader predložio za ministra ključnog tzv. megagospodarstva u vladi, gospodarstva, rada i poduzetništva. Unatoč Sanaderovu prijedlogu, čuju se tvrdnje kako je Vukelić ipak »preslab« kadar za takvu važnu poziciju, no, činjenica je da je i on jedan od najbližih Sanaderovih suradnika.

Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva postaje iločki dogradonačelnik Petar Čobanković, inače i predsjednik HDZ-a u Vukovarskoj županiji. Poznat je kao stručnjak za to područje, bio je direktor velike vinarije u Iloku, a također je i privatni proizvođač vina. Poznato je da ga Sanader smatra jednim od najstručnijih i najsposobnijih ljudi u svom timu.

Iako nije čak bila ni na HDZ-ovim listama na izborima, a šuškalo se i kako je zajedno sa ostalim tzv. tehnomenadžerima (Mateša, Valentić) »otpisana« od Sanaderove ekipe, golemo je iznenađenje izazvala vijest da je bivša zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić postala novom ministricom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Budući da ona ima golemo iskustvo u operativnom vođenju metropole, a i poznata je kao dobar organizator i radoholičar, taj Sanaderov izbor zacijelo će se pokazati uspješnim.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pripalo je nestranačkom stručnjaku Draganu Primorcu, donedavno šefu Odjela za sudsku medicinu u KB Split, a sada direktoru bolnice Sveti Duh II, u Zagrebu. Primorac je također i profesor na medicinskim fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Splitu, specijalnost mu je forenzična medicina, jedan je od utemeljitelja analize DNK u sudskoj medicini u Hrvatskoj. Unatoč tomu da je šef istarskog HDZ-a Nevio Šetić bio u igri za ministra obrazovanja, Sanader se ipak odlučio za nestranačkog Primorca, no očekuje se kako bi u tom resoru važnu ulogu ipak mogao imati Šetić. Da će Ministarstvo kulture voditi Božo Biškupić, koji je to već jednom obavljao u nekadašnjoj HDZ-ovoj vladi, zna se već tjednima, tako da njegov izbor nije nikakvo iznenađenje.

No zato je čuđenje izazvala vijest kako novom ministricom europskih integracija postaje Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja bliska Sanaderova suradnica još dok je on bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Unatoč spekulacijama o tome kako su u HDZ čak voljni ostaviti dosadašnjeg ministra Nevena Mimicu na tom mjestu, njegov ulazak u Sabor kao nestranačke osobe na SDP-ovoj listi razbio je sva ta nagađanja. Potom se spominjalo kako bi to mjesto mogao preuzeti mladi diplomat Andrej Plenković, no Sanader se na kraju odlučio za svoju nekadašnju suradnicu. Znanstvenik svjetskog ugleda Miroslav Radman postaje Sanaderovim osobnim savjetnikom za znanost, a tu će dužnost obnašati volonterski. Možda je Sanaderov izbor začudio mnoge, no važnije je njegovo obećanje kako će vlada biti učinkovitija, brža i spremnija uhvatiti se u koštac s mnogobrojnim problemima u državi, negoli dosadašnje prevelike i prespore vlade, kao i zapetljan administrativno-birokratski aparat.

Andrea Latinović