Slobodna Dalmacija: 22. 12. 2003.

Perspektive Demokratskog centra

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Osim HDZ-a, kudikamo najjače parlamentarne stranke, u novoj je Vladi samo Demokratski centar, najmanja hrvatska stranka sa samo jednim zastupnikom. Hoće li se DC, kako misle mnogi, vrlo brzo 'vratiti kući', u HDZ, i nestati s naše političke scene prije nego i postane neki samostalni politički faktor? Ili je, kako reče njegova nova predsjednica i nova ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, DC 'David' koji je već dao doprinos promjeni vlasti i koji će, oslonjen na vlastite vrijednosti, pridonijeti jačanju pravne države i demokracije, kao samostalna stranka 'jasnog i čvrstog centra'?

Ključni razlozi, smatram, govore ipak u korist DC-a. Prvo, to što DC jedini participira u HDZ-oj Vladi nije problem ni HDZ-a ni DC-a. Naime, usuprot svim prognozama, HDZ je pokazao vrlo velik koalicijski potencijal. No omanuo je ucjenjivački potencijal i HSS-a i HSP-a, pa i HSLS-a, a ostali se u Vladu nisu usudili... Drugo, DC je dobio resor pravosuđa, ključan za sve hrvatske razvojne politike, i medijski vrlo eksponiran, i da nije Haaga. Treće, Mate Granić, stjecajem okolnosti simbol neuspjeha, dostojanstveno je sam preuzeo odgovornost i brzim odlaskom iz operative sačuvao i svoj i kredibilitet stranke.

Četvrto, Škare-Ožbolt je izvrsno iskoristila povjerenje koje joj je dano u izboru novog rukovodstva stranke: za jednog od potpredsjednika dovela je dokazanog organizatora Morića, a na čelo glavnog odbora Langa, promotora socijalno najnaprednijih ideja na našem prostoru u zadnjih četvrt stoljeća. Peto, u Vladi reformiranog HDZ-a DC će i te kako imati prilike braniti poziciju strogog i jasnog demokratskog centra, izgrađujući time i vlastiti stranački profil. Napokon, simbolički: nomen est omen, ime je znak: ako su sve šanse hrvatske budućnosti grupirane upravo oko demokratskog centra, bilo bi čudno da baš Demokratski centar ne iskoristi nijednu.