Slobodna Dalmacija: 22. 12. 2003.

TRGOVAČKI SUDOVI OČEKUJU OKO 50 TISUĆA STEČAJNIH POSTUPAKA

Novi val stečajeva

Trgovački sud u Splitu očekuje već do kraja ove godine pokretanje oko tri tisuće stečajnih postupaka, a ukupno se procjenjuje da će u splitsko-dalmatinskoj županiji biti između šest i osam tisuća stečajeva koje će predložiti Porezna uprava

SPLIT - Trgovački sud u Splitu očekuje već do kraja ove godine pokretanje oko tri tisuće stečajnih postupaka, a ukupno se procjenjuje da će u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti između šest i osam tisuća stečajeva koje će predložiti Porezna uprava. U cijeloj Hrvatskoj najavljuje se val od oko 50.000 stečajnih postupaka koje je po zakonskim propisima dužna pokrenuti Porezna uprava prema svim trgovačkim društvima i obrtnicima koji duže od 60 dana nisu podmirili svoja dugovanja s osnova javnih prihoda.

U provedbi te odredbe iz Zakona o platnom prometu, donesenom krajem 2001., došlo je do odgode zbog visokih troškova koje je trebala platiti Porezna uprava. Naime, predlagatelji stečaja trebaju platiti predujam troškova u iznosu od oko 10.000 kuna i isto toliko na ime posebne pristojbe za osnivanje fonda za pokriće troškova stečajnog postupka koji se ne mogu namiriti iz imovine stečajnog dužnika. Zakonskim izmjenama država je oslobođena plaćanja te pristojbe, pa su stvoreni uvjeti za pokretanje postupaka prema neurednim platišama poreza, doprinosa i ostalih zakonskih obveza svrstanih u javne prihode. U prvom naletu pokretat će se, kako doznajemo, stečajni postupci nad tvrtkama, a onda na red dolaze i obrtnici koji ne izmiruju obveze.

Novi val stečajeva bit će normativni udar na priljev, kazao nam je Ivo Bakalić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu koji je ove godine zaprimio oko 200 prijedloga za stečaj što je uobičajeno svake godine. Jedan takav udar suci su doživjeli u prosincu 1995. godine, kad je zaprimljeno 40.000 predmeta, a strahuje se da će na tisuće novih stečajnih postupaka vratiti sud unatrag jer, kako kaže Bakalić, stečaj traži proceduru i vrijeme.

Inače, u posljednje vrijeme na splitskom Trgovačkom sudu osjeća se ubrzani trend rješavanja predmeta, a zanimljivo je da je u strukturi predmeta oko 90 posto parnica koje su nikle iz stečajnih postupaka. U očekivanju godišnjeg izvješća o radu Trgovačkog suda, a prema podacima za prva tri tromjesečja, sud je zaprimio 144 prijedloga za stečaj, a riješio 119 predmeta. Primljeno je i 1300 parničnih predmeta, a riješeno 1980. Ostalo je neriješenih 210 stečajnih predmeta, te 4140 parničnih.

Lj. VUKO