Vjesnik: 23. 12. 2003.

HNB skinuo s računa Zagrebačke banke 168,6 milijuna kuna

ZAGREB, 22. prosinca - Hrvatska narodna banka postupila je, kako saznajemo, u ponedjeljak po odluci zagrebačkog Trgovačkog suda od 9. prosinca ove godine i s računa Zagrebačke banke skinula 168.618.419,6 kuna.

Riječ je o ovrsi protiv Zagrebačke banke u slučaju Retag, odnosno o potraživanju tvrtke Tekstil Andrije Kovačevića, koje je kasnije cesijom prenijeto na tvrtku Retag.

Kako saznajemo, HNB je ovrhu proveo nešto poslije 15 sati, pri čemu nije bilo nikakvih posljedica u platnom prometu, a račun Zagrebačke banke ni trenutka nije bio blokiran.

Iz Zagrebačke banke, nakon što je ovrha provedena, poručuju da će nastaviti »pravnu bitku u slučaju Retag za povrat novca ili odgovarajuće obeštećenje«.

Inače, prema odluci Trgovačkog suda HNB je trebao provesti ovrhu protiv Zagrebačke banke za iznos od 165,2 milijuna kuna, a razlika zaplijenjenog iznosa (3,4 milijuna kuna) odnosi se na iznos dodatnih kamata u posljednja nepuna dva mjeseca.

Zagrebačka banka je prošlog tjedna rezervirala 80 milijuna kuna za pokrivanje moguće štete u ovom sporu, a pritom je istaknuto da izvršenje ovrhe ni na koji način neće ugroziti likvidnost Banke. Kao jedinu posljedicu provedbe ovrhe u Zagrebačkoj banci ističu smanjenje ovogodišnje dobiti za 10 do 20 posto. No očekuje se da će i nakon oporezivanja dobit Zagrebačke banke ove godine biti veća od 700 milijuna kuna. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine, prema nerevidiranim podacima, Zagrebačka banka ostvarila je 564 milijuna kuna neto dobiti. Zagrebačka banka najveća je hrvatska banka, čija aktiva prema posljednjim podacima HNB-a, iznosi 47,64 milijardi kuna, što predstavlja 27,3 posto tržišnog udjela.

U Zagrebačkoj banci, međutim, drže da će se »ova ovrha odraziti na dojam investitora o hrvatskom gospodarstvu, ukazujući na slabost institucija koje bi trebale štititi sigurnost i zakonitost poslovanja«.

D. M.