Večernji list: 23. 12. 2003.

Ivi Sanaderu dosad najteži mandat

Piše: Mladenka Šarić

Izborni ciklus započet u listopadu raspuštanjem parlamenta završio je jučer ustoličenjem novog saziva, petog od stjecanja neovisnosti. Za HDZ je jučerašnji dan bio višestruko simboličan. Uspjeli su se vratiti na vlast nakon samo četiri oporbene godine, što se koncem 1999. nisu usuđivali ni sanjati. Tada je, sjetimo se, bijes zbog HDZ-ova upravljanja Hrvatskom bio dosegao točku ključanja. No, zbog sporosti Račanove koalicije i njezine zaokupljenosti unutarnjim podmetanjima koja su joj dodatno smanjivala učinkovitost, ljutnja prema HDZ-u brzo je splasnula. Birači su pokazali da nisu spremni davati dugoročni kredit nikome. Istom energijom kojom su koaliciji dali povjerenje u siječnju 2000. oduzeli su joj ga u studenome ove godine. Drugi je simbolični detalj jučerašnjeg dana, posebno drag HDZ-u, što je parlament u kojemu ponovno imaju većinu konstituiran na 13. obljetnicu usvajanja Božićnog Ustava, dokumenta koji je postavio Hrvatsku kao samostalnu državu.

Već danas mandatar Ivo Sanader, koji je jučer samouvjereno hodao parlamentarnim hodnicima i dugo razgovarao s raznim veleposlanicima koji su pratili dolazak novog saziva, pred zastupnike dovodi svoje ministre. Nakon mukotrpnog sastavljanja Vlade i skupljanja parlamentarne većine koja će joj osiguravati opstanak Sanader je jučer ostavljao dojam ležernosti, ali samo on zna koliko mu je živaca i vještine pregovaranja trebalo da skrpi kakvu-takvu koaliciju. Na kraju je uspio, ali ne sa strankama, nego sa zastupnicima pojedincima. Ugovori koji mu osiguravaju većinsku potporu u parlamentu sveli su se tako na niz pojedinačnih trgovačkih "dealova", koji bi u konačnici mogli opteretiti državni proračun milijardama kuna. S obzirom na to da nije uspio složiti solidnu kombinaciju s HSS-om, a savezu s HSP-om crveno je svjetlo upalila međunarodna zajednica, Sanaderu će Vlada neprestano ovisiti o potpori što mu je daju oni kojima je on dao obećanja koja, zapravo, znače velike novčane obveze za državnu blagajnu. Srpski zastupnici obećali su mu se nakon što je on njima obećao brzu obnovu u ratu srušenih srpskih kuća i povratak stanarskog prava izbjeglim Srbima.

Umirovljenički zastupnici su mu se, pak, obećali nakon što je on njima obećao da će vratiti novac koji država duguje umirovljenicima. Kako će se svi oni postaviti kad im Sanader jednom bude prisiljen objašnjavati zašto se sva ta obećanja ne mogu realizirati brzo? Hoće li imati razumijevanja za premijera? Ili će mu, grmeći kako ih je razočarao i prevario, rušiti Vladu? Vrlo je izgledno da će takvih situacija biti, ali odgovore na pitanja koja iz njih proizlaze teško je pogoditi. Moguće je i da će ga i manjinski i umirovljenički zastupnici nastaviti podržavati, ali možda i rušiti. To će ovisiti o kontekstu u kojemu će se pojaviti prvi problemi. Na koncu, i način na koji su poduprli Sanadera dokazuje da je politika pragmatika, pa bi se mogli i ubuduće tako ponašati.

Poseban je slučaj HSS, koji se doživljava i kao pozicija i kao opozicija. Tomčić je Sanaderu obećao potporu na početku, ali je najavio da će se prema Vladinim budućim projektima postavljati ovisno o procjeni njihove kvalitete. Ukratko, Sanader može računati na HSS samo dok im se poklapaju interesi. Iako Sanader nastoji ostaviti dojam samouvjerenosti, sigurno je svjestan kako će njegov premijerski mandat biti teži od ijednoga dosad.