Slobodna Dalmacija: 24. 12. 2003.

USKOK ZATRAŽIO DA SE BIVŠOJ STEČAJNOJ UPRAVITELJICI "DALMACIJE" DUGI RAT PRODUŽI PRITVOR

Tuđen-Mazuth osumnjičena i za zloporabu od 463.000 kuna

SPLIT - Rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Splitu ukinut je pritvor nad Blankom Tuđen-Mazuth, sad već bivšom stečajnom upraviteljicom "Dalmacije" Dugi Rat, njezinim pomoćnikom Nenom Banićem, osumnjičenima za primanje 300.000 eura mita, te vanjskim financijskim revizorom tvrtke Milanom Buljanom, kojeg se sumnjiči za pomaganje u počinjenju toga kaznenog djela. Budući da je jučer ispitan svjedok Branko Roglić, gospodarstvenik od kojega su, prema kaznenoj prijavi, osumnjičeni tražili mito kako bi mu bez natječaja, neposrednom pogodbom, prodali poslovni prostor, prestala je mogućnost utjecaja na svjedoke, osnova po kojoj im je pritvor i bio određen. Protiv troje osumnjičenika nastavlja se provođenje istrage.

Neizvjesno je, međutim, hoće li i koliko dugo osumnjičena Tuđen-Mazuth ostati na slobodi. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je, naime, jučer istražnom centru Županijskog suda u Splitu zahtjev za proširenje istrage protiv Blanke Tuđen-Mazuth, i to zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. U isto vrijeme Uskok je podnio i prijedlog da se osumnjičenoj Tuđen-Mazuth produži pritvor. Prijedlog je obrazložen izraženom upornošću u vršenju kaznenih djela, mogućnošću utjecaja na sudionike i svjedoke u kaznenom postupku, kao i opasnošću ponavljanja kaznenog djela. Ured je podnio zahtjev i za provođenje istrage protiv Borislava Gordića, osumnjičenog za kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Na osnovi obavljenih provjera, prikupljenih obavijesti i dokaza, po ocjeni Uskoka, postoji osnovana sumnja da je Blanka Tuđen-Mazuth, kao stečajna upraviteljica "Dalmacije" Dugi Rat, na nagovor Borislava Gordića, protivno odluci skupštine vjerovnika, neposrednom pogodbom (bez nadzora u stvarnu vrijednost) prodala različitim kupcima dijelove tvornice. Učinila je to u cilju da sebi i članovima svoje obitelji, kao i osumnjičenom Gordiću, pribavi veliku imovinsku korist. Tuđen-Mazuth je tvrtki SIGA d.o.o., osumnjičenoga Gordića, s kojim je prethodno zaključila ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji i nadzoru tijekom provođenja stečaja, iako je znala da ta tvrtka uopće nema kadrovske ni tehničke mogućnosti za kvalitetno i stručno obavljanje poslova demontaže i rušenja postrojenja, s računa stečajnog dužnika isplatila ukupno 463.000 kuna. Nakon toga je osumnjičeni Gordić veći dio tog novca, iznos od 295.850 kuna, prebacio na račun trgovačkog društva kojemu su osnivač i direktor — sin i suprug Blanke Tuđen-Mazuth.

J. MATIĆ

Sudac Čudina zbog bolesti izostao s ročišta

Na jučer održanom istražnom ročištu na Županijskom sudu u predmetu "mito u dugoratskoj ’Dalmaciji’", trebao je kao svjedok biti ispitan i sudac Trgovačkog suda u Splitu Damir Čudina. U dogovoreno vrijeme Čudina se nije pojavio, ali je njegova supruga dostavila medicinsku dokumentaciju koju je vještačio ovlašteni sudski vještak. Liječnik vještak se očitovao mišljenjem da Čudina s obzirom na svoje zdravstveno stanje nije sposoban sudjelovati u kaznenom postupku u bilo kojem svojstvu.

Uskok i stečajnog suca Čudinu sumnjiči za kazneno djelo primanja mita u "Dalmaciji" Dugi Rat, ali ga je bar za kratko od kaznenog progona štitio sudački imunitet. DSV mu je skinuo imunitet, ali do podnošenja kaznene prijave, Čudinu se u postupku protiv ostalih troje osumnjičenika i dalje tretira kao svjedoka.