Novi list: 24. 12. 2003.

Ministar s kaznenom prijavom

Maja PURGAR

Jedini novoimenovani ministar u Vladi Ive Sanadera uz čije ime osim uobičajenih referenci piše kako protiv njega postoji i kaznena prijava, jest ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Medijsko ukazivanje na nespojivost ministarske funkcije s nerazriješenim istražnim procesom prisililo je Sanadera da mu uskrati predviđenu fotelju prvog policajca Hrvatske, ali dalje od toga nije htio ići. Dvogodišnja nerazjašnjena istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, te krivotvorenja službenih dokumenata očito je prenevažna stvar za premijera da Vukeliću uskrati Ministarstvo gospodarstva. U uljuđenijoj demokraciji, bilo kakva visoka politička funkcija upitna je dok se istražna situacija ne raščisti, jer se radi o vođenju resora u kojem su stručne reference više nego presudne. Kakva je to referenca ministra gospodarstva koji je istovremeno osumnjičen za zluporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, te krivotvorenje dokumenata? I kakva je to uopće referenca Ivi Sanaderu u biranju svojih najbitnijih suradnika? Osim pravosudnih detalja, u reference ministra gospodarstva spada i ona o gradonačelničkom mandatu u Karlovcu od 1997. do 2001. godine. Vukelić je Grad Karlovac ostavio zadužen do zakonskog maksimuma od 18,5 posto proračuna, kao rijetko koji grad te veličine.

Istovremeno, lokalna javnost uz njegov mandat veže dvije skupe i beskrajne investicije, uređenje gradskog kazališta i Športsko rekreacijskog centra »Korana«. Kredite za uređenje kazališta porezni obveznici plaćat će do 2012. godine, a milijun i pol eura težak ŠRC je ustvari betonski plato na kojem se jednom godišnje održavaju Dani piva i za kojeg do danas nije nabavljena uporabna dozvola, a o (ne)isplativosti ulaganja bespredmetno je i govoriti.