Vjesnik: 24. 12. 2003.

U novoj vladi najvjerniji Sanaderovi ljudi

Premijer Ivo Sanader u svoju je vladu uvrstio kadrove koji ga nisu iznevjerili dok je »čistio« HDZ, ali i nove ljude koji su se dokazali u svojim sredinama

ZAGREB, 23. prosinca - Novi hrvatski premijer Ivo Sanader je izborom svojih najbližih suradnika pokazao da se okrenuo svojim zaslužnim kadrovima koji ga nisu iznevjerili dok je »čistio« HDZ, ali i novim ljudima koji su se dokazali u svojim sredinama. Jadranka Kosor, Andrija Hebrang i Vladimir Šeks sigurno spadaju u red njegovih istomišljenika koji su mu od početka držali stranu, pa su nagrađeni ključnim pozicijama u novoj vlasti. Uz njih su još dva jaka imena, i to dva gradonačelnika, zadarski Božidar Kalmeta i velikogorički Ivan Šuker.

Ime Jadranke Kosor od početka je bilo neupitno za mjesto potpredsjednice Vlade. No, Sanader je javnost iznenadio dajući joj i mjesto ministrice novoosnovanog Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iako se još ne zna opis radnog mjesta za posljednji resor.

Novi ministar vanjskih poslova Miomir Žužul već mjesecima lobira u svjetskim krugovima za Sanaderovu vladu.

Andrija Hebrang desno je krilo HDZ-a, nekadašnji ministar obrane, osobni liječnik predsjednika Tuđmana i ugledni radiolog koji danas ima vlastitu kliniku. U obračunu s Pašalićevom strujom u HDZ-u Hebrang se priklonio Sanaderu za što je sada, očito, nagrađen. Iako je priželjkivao mjesto ministra obrane, ponovo je dobio zdravstvo.

Zadarski i velikogorički gradonačelnici dobili su, sukladno svojim zaslugama i profilu, gigantska ministarstva. Obojica su se dokazala na gradonačelničkim pozicijama u razvitku gradova koje vode, a stranci su zajedno donijeli 15 zastupničkih mjesta u Saboru.

Za razliku od Ivana Šukera, koji je ekonomist i vodit će državni resor financija, Božidaru Kalmeti pripadaju obnova, razvitak, more... Obojica gradonačelnika žive život s građanima i njima su na usluzi, reći će i Velikogoričani i Zadrani, na čiju žalost njihovi »vratari grada« odlaze u Vladu.

Osim što u novoj vladi ima javnosti nepoznatih imena, u njoj, uočljivo je, nema Hercegovaca. Osim toga, od 14 ministara devetero je HDZ-ovaca, neki su bivši HDZ-ovci poput Vesne Škare-Ožbolt, nove ministrice pravosuđa. Javnosti je poznata kao bliska suradnica pokojnog predsjednika Tuđmana

Iz bivše »tehnomenadžerske« struje koje u Sanaderovu HDZ-u danas nema u vladi je Marina Matulović-Dropulić. Nekadašnja uspješna zagrebačka gradonačelnica vodit će prostorno uređenje graditeljstvo i zaštitu okoliša. Nesumnjivo stručna osoba kojoj ni najveći kritičari HDZ-a to nikad nisu osporavali.

Nova su imena u kabinetu premijera Sanadera široj javnosti gotovo nepoznata. Jedan od njih je ministar policije Marijan Mlinarić, varaždinski kirurg, bivši župan i specijalist za karate. Iako je kao član Predsjedništva HDZ-a, u samom vrhu stranke tvrde da je posve depolitizirana osoba.

Ovaj dugogodišnji voditelj Odjela grudne kirurgije rođen je 1944. godine i ima već šestero unučadi, a suradnici ga opisuju kao savjesnu, poštenu i simpatičnu osobu nesklonu aferama. Mlinarić je inače i vinar, jednako kao i novi ministar poljoprivrede Petar Čobanković za kojeg Sanader ne krije da mu je jaka akvizicija.

Još je jedan gradonačelnik u Sanaderovim redovima, i to našički Berislav Rončević koji je novi ministar obrane. Ima 43 godine, a s vojskom ga povezuje samo sudjelovanje u ratu.

Prva osoba zadužena za europske integracije, nasljednica Nevena Mimice, bit će Kolinda Grabar-Kitarović, vjerna Sanaderova suradnica iz vremena kad su zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova. Njezina je cijela profesionalna karijera usko povezana sa Sanaderom, a bila je ministar-savjetnik u Kanadi.

Sanaderov stav o znanju i obrazovanju vidi se u izboru dvojice vrsnih znanstvenika - Miroslava Radmana, znanstvenika svjetskog ugleda koji će mu biti osobni savjetnik, i Dragana Primorca, novog ministra znanosti i obrazovanja.

Miroslava Rožanković