Vjesnik: 24. 12. 2003.

Ivić Pašalić, Ante Beljo i Ivan Aralica osumnjičeni za zloporabu

ZAGREB, 23. prosinca – U utorak je Državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu za provođenjem istrage protiv Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice. Njih trojica su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Nakon što je u ponedjeljak konstituiran novi saziv Sabora, Pašaliću i Belji je prestao zastupnički imunitet. Prijašnji saziv Sabora nije imao vremena odlučiti o tome, pa je »odluku donio« izborni rezultat njih dvojice, 23. studenoga. Naime, Pašalić i Beljo nisu uspjeli u namjeri da se ponovo nađu u zastupničkim klupama. Istraga protiv Ivana Aralice čekala je rješenje tog imunitetnog pitanja.

U istražnom zahtjevu od suda se traži da provjeri okolnosti u kojima je došlo do transfera više od tri milijuna maraka s računa u Villachu na račun Privredne banke Zagreb.

Stara je priča da je kod Austrijske banke još 1991. godine otvoren račun službenog fonda Vlade RH »Za gospodarsku obnovu i zaštitu suvereniteta«. U tom razdoblju na račun je uplaćeno 3,041.938 maraka, odnosno 1,6 milijuna eura. Nakon toga, Državno odvjetništvo traži da se utvrde okolnosti po kojima je donesen Pravilnik o načinu raspolaganja sredstvima deviznog računa, a na temelju odluke »O prihvaćanju donacije i raspolaganju sredstvima deponiranim na deviznom računu PBZ«, koju su kao čelnici Zaklade hrvatskog državnog zavjeta donijeli i potpisali Pašalić, Beljo i Aralica.

Na temelju tog pravilnika, njih trojica su po ugovoru o nenamjenskom oročenom deviznom depozitu na rok od godine dana priskrbili Zakladi 299.909 kuna. Ta su sredstva utrošili za podmirenje obveza redovnog poslovanja Zaklade. Sve to zajedno, po mišljenju tužiteljstva nezakonito, omogućilo je materijalnu dobit Zaklade u ukupnom iznosu od 12.376.443 milijuna kuna. Taj iznos jednak je šteti koju je zbog njihova »poslovanja« pretrpio državni proračun Republike Hrvatske.

U obrazloženju zahtjeva za provođenjem istrage, Državno odvjetništvo spominje činjenicu da je račun u Austrijskoj banci bio, zapravo, računo Vlade Republike Hrvatske. Do njegova formiranja došlo je nakon što je odluke o skupljanju novca na tom računu potpisao Gojko Šušak, najprije kao ministar iseljeništva, a potom kao ministar obrane. Dvojbena je i odluka o prihvaćanju donacije i raspolaganju tim novcem, jer nije jasno na temelju čega je donesena. Isto tako, Državno odvjetništvo postoji sumnja da su trojica osumnjičenika sami mogli donijeti pravilnik o raspolaganju tim novcem nakon što je položen na devizni račun Privredne banke.

Budući da je fond u Villachu službeno pripadao državi Hrvatskoj, tužiteljstvo je o okolnostima otvaranja deviznog računa u Privrednoj banci Zagreb već razgovaralo s Vesnom Škare-Ožbolt, Ivanom Valentom, Gordanom Radinom i Milom Ćukom. Oni su pojasnili način i uvjete po kojima su otvorili taj račun u Privrednoj banci. Na osnovi dokumentacije i nalaza Deviznog inspektorata, proizlazi da postoji opravdana sumnja da su Pašalić, Beljo i Aralica počinili spomenuta kaznena djela.

Prihvati li istražni sudac zahtjev za pokretanje istrage, pred njim bi se, po prijedlogu Državnog odvjetništva, kao svjedoci mogli pojaviti vrlo »zanimljivi« ljudi. Osim Škare-Ožbolt, Valenta, Ćuka i Radina, kao svjedoci se pozivaju i Zdeslav Milas, Marin Mileta, Antun Prekrat, Anđelko Miloš, Nevio Šetić, Davorin Rimac, Kristina Laco, Branka Orešković, Jadranka Primorac i Božo Prka. Osim njih, trebalo bi saslušati i predstavnika oštećenika, dakle Republike Hrvatske, radi podnošenja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Vlado Rajić