Novi list: 29. 12. 2003.

U BANSKIM DVORIMA PRVI SASTANAK OD PRIMOPREDAJE VLASTI

Nova vlada danas o smanjenju PDV-a?

ZAGREB – Članovi nove Vlade prvi će se put službeno sastati danas radi priprema za prvu sjednicu, najavljenu za 5. siječnja.

Na pripremnoj sjednici Vlade njezini će članovi razmotriti dokle je stigla primopredaja ministarstava, te će održati konzultacije o budućem radu Vlade, doznaje se od glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka, koji bi, prema nekim najavama, mogao biti i novi glasnogovornik Vlade.

Jedna od tema trebala bi biti dovršetak primopredaje ministarstava Branka Vukelića, ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, Božidara Kalmete, ministra mora, turizma, prometa i razvitka, te Andrije Hebranga, ministra zdravstva i socijalne skrbi.

Prema najavama premijera Sanadera, očekuje se da bi na Vladinoj prvoj sjednici moglo biti riječi o smanjenju PDV-a.

To je osma Vlada od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske – ima 14 ministarstava, pet manje od prijašnje, a njezini su potpredsjednici Jadranka Kosor, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, i Andrija Hebrang.

Ministar vanjskih poslova je Miomir Žužul, ministar financija Ivan Šuker, ministar obrane Berislav Rončević, a ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva je Petar Čobanković.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je Marina Matulović Dropulić, europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, a kulture Božo Biškupić. Ministrica pravosuđa je Vesna Škare-Ožbolt iz DC-a, a jedini je nestranački ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. (Hina)