Slobodna Dalmacija: 30. 12. 2003.

VIŠE OD MJESEC DANA NAKON IZBORA PARLAMENTARNE STRANKE NE ŽELE OTKRITI IMENA DONATORA

Tajna nad rastrošnim predizbornim kampanjama

ZAGREB - Financiranje političkih stranaka u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj je uvijek prekriveno velom tajne. Iako se svi kunu u transparentnost, ipak se događa da se prešućuju imena glavnih donatora. Tako je bilo na svim parlamentarnim izborima, na predsjedničkim izborima, a tako je i danas. Stranke ne žele javnosti predstaviti tko su veliki donatori jer velike donacije obično znače obvezu. Neke su stranke internim pravilnicima ograničile dotok novca pojedinaca i tvrtki, dok su se drugi priklonili donatorskim večerama.

Tako Ratko Maček, HDZ-ov glasnogovonrik, opovrgava informacije iz Jutarnjeg lista po kojima je HDZ od tvrtki i pojedinaca prikupio više od 6 milijuna kuna. Maček ističe da je HDZ u kampanji potrošio između 7 i 8 milijuna kuna. Potvrđuje da su iz proračuna dobili oko 9 milijuna kuna, a prikupili su nešto novca i od članarine. Međutim, ili nije znao ili nije želio otkriti točan iznos koji je prikupljen od donatora. Istaknuo je kako njegova stranka neće izlaziti u javnost s imenima donatora ako oni to ne žele. Međutim, naglasio je da je pojedinačna donacija ograničena na 200 tisuća kuna.

Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić istaknula je kako je koalicija HSLS-DC potrošila oko 5 milijuna kuna u predizbornoj kampanji. HSLS će platiti oko 4 milijuna kuna jer je odnos snaga i kandidata između te dvije stranke bio 60:40 u korist HSLS-a. Iz proračuna smo dobili kao stranka nešto više od 3 milijuna kuna. Na donatorskoj večeri prikupljeno je oko milijun kuna. S imenima donatora ne mislimo izlaziti u javnost, osim s onima koji nam za to daju odobrenje, naglasila je.

Potpredsjednik HSP-a Miroslav Rožić naglasio je da je središnjica stranke potrošila oko milijun i 270 tisuća kuna u kampanji. Pojedini kandidati po izbornim jedinicama potrošili su nešto svojeg novca i nešto od donacija. No, to još uvijek nije sistematizirano kao podatak. Iz proračuna smo dobili 750 tisuća kuna, a od donacija oko 500 tisuća kuna. Najveća pojedinačna donacija iznosila je 50 tisuća kuna, a stranka smo koja će izići s imenima donatora kada sistematizirano sve podatke. Eto mogu već otkriti da je Zdravko Mamić uplatio oko 20 tisuća kuna na račun naše stranke, kazao je Rožić.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin naglašava da je njegova stranka prva uvela praksu podizanja kredita za predizbornu kampanju. Naglašava da su iz proračuna dobili 750 tisuća kuna, a povrh toga potrošili su dodatnih 400 tisuća kuna, što znači oko milijun i 100 tisuća kuna za čitavu kampanju. Nešto novca dobili su od sponzora, a nešto od članova i simpatizera.

Glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković ističe da je ta stranka potrošila oko 2 milijuna i 700 tisuća kuna u predizbornoj kampanji. U banci smo podigli kredit na milijun i pol kuna. Iz proračuna smo dobili 300 tisuća kuna, a ostatak od oko 900 tisuća kuna dobili smo od donatora. No, donacije su uglavnom bile u plaćanju tiskanja plakata ili letaka, a manje u gotovom novcu, pojasnio je.

I glasnogovornica HSS-a Marijana Petir ističe da nema još uvijek precizne podatke koliko je novca potrošeno u predizbornoj kampanji. No barata se s brojkom ne većom od osam milijuna kuna. Iz proračuna je HSS dobio 4,3 miljuna kuna, a ostatak novca koji je potrošen u kampanji čine donacije. HSS je izradio pravilnik po kojem tu stranku poduzeća nisu mogla financirati s više od 100 tisuća kuna, a privatne osobe s više od 10 tisuća kuna. Imena donatora ćemo objaviti, a poštovat ćemo želju onih koji žele ostati anonimni, zaključila je.

Poslovni direktor SDP-a Josip Leko ističe da je SDP u kampanji potrošio 9 milijuna kuna, a iz proračuna je dobio 12 milijuna kuna. Od donatora i sponzora SDP je dobio oko 2 milijuna kuna. Imena sponzora ćemo otkriti ako oni to hoće jer su uplaćivali novac na naš račun po donatorskom ugovoru i na svotu ne veću od 200 tisuća kuna. Jedanaest sponzora uplatilo je na račun SDP po 200 tisuća kuna. Što se tiče financiranja stranačkih potreba, Leko podsjeća da su svi članovi SDP-a koji su bili u Saboru ili Vladi, ili su bili župani i gradonačelnici, bili dužni svaki mjesec uplaćivati u stranačku blagajnu po 1200 kuna, što su oni i radili.

Vidljivo je dakle da nijedna od parlamentarnih stranaka osim HSP-a nije voljna iznositi imena pojedinaca i poduzeća koji su donirali stranku. Postavlja se pitanje je li razlog u tome što visoke donacije na neki način ipak obvezuju stranke koje su te donacije i primile.

A. MALENICA

Jutarnji otkriva, HDZ demantira

Uplate na HDZ-ov račun od početka listopada do izbora u studenom iznose gotovo šest milijuna kuna, kako tvrdi Jutarnji list, a demantira ga Ratko Maček. Prema pisanju Jutarnjeg lista, županijsko poduzeće Ceste d.d. iz Slavonskog Broda uplatilo je 50 tisuća kuna, a Dioki 200 tisuća kuna. Najveći iznos - 2,2 milijuna kuna HDZ-u uplaćen je sa dva anonimna računa preko Privredne banke Zagreb. Stjepan Grcić iz Badnja uplatio je 50 tisuća kuna, Dubrovnik Babin kuk 100 tisuća kuna, Lana karlovačka tiskara 150 tisuća kuna, Tomić and Company 157 tisuća kuna, Adria procesna industrija 200 tisuća kuna, Importanne d.o.o. 380 tisuća kuna, Ceste d.d. 50 tisuća kuna, Elkom d.o.o. Ivanec 50 tisuća kuna, te PZC d.o.o. 50 tisuća kuna i Vijadukt d.d. 100 tisuća kuna.