Novi list: 02. 01. 2004.

U opoziciji za, na vlasti protiv

Denis ROMAC

Uzalud se odvjetnik Ante Vukorepa poziva na Sanaderov legalizam da će sva pitanja vezana za haški Tribunal prepusti sudu, a ne politici, jer novi je hrvatski premijer ponajprije politički pragmatik, koji će sve učiniti da se ne spotakne o oštre haške hridine odmah na početku mandata. Vukorepa se poziva na odluku zagrebačkog suda po kojoj se Gotovininom braniteljskom timu imaju predati dokumenti što ih je svojedobno Račanova vlada isporučila haškom Tužiteljstvu u postupku što se pred tim sudom vodi protiv generala Gotovine, dok se Sanaderova vlada, umjesto poštovanja sudske odluke i trenutačne predaje spornih dokumenata, odlučila na dugotrajne konzultacije, a sve kako bi izbjegla provesti nalog suda.

A sve je tako lijepo počelo! Akciju je prije nekoliko mjeseci nadobudno pokrenuo Joško Kontić, haeselesovac koji se prometnuo u žestokog zagovornika nevinosti optuženih hrvatskih generala, a njegova je interpelacija u Saboru dobila zavidnu potporu zastupnika. Treba li reći da su tada za nju listom digli ruke i tadašnji opozicijski hadezeovci, prkoseći Račanovom i Granićevom oklijevanju da namiri branitelje generala Gotovine.

Nisu pomogla Granićeva uvjeravanja da se jedini postupak protiv Gotovine vodi u Haagu, i da Gotovinini branitelji to ustvari nisu sve dok bjegunac ne dođe u Haag, milom ili silom, te da bi predaja dokumenata osobama koje nemaju hašku legitimaciju ostavila prostor beskrajnim manipulacijama i zloupotrebama.

Bilo bi sada previše očekivati od Miomira Žužula, Vesne Škare-Ožbolt i Jadranke Kosor da stanu javno objašnjavati zašto je predaja dokumenata protiv interesa Hrvatske i njezine vjerodostojnosti pred međunarodnom zajednicom, no da će sve učiniti da tu sudsku odluku eskiviraju, u tome nema nikakve sumnje. I dok razmišljaju kako da u tome uspiju, vjerojatno shvaćaju koliko je različito biti na vlasti i biti u opoziciji.