Slobodna Dalmacija: 02. 01. 2004.

REPUBLIKA IRSKA PREUZELA ROTIRAJUĆE ŠESTOMJESEČNO PREDSJEDNIŠTVO EU-a

Svi putovi vode u - Dublin

ZAGREB - Republika Irska u četvrtak je preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo EU-a u iznimno važnom razdoblju kada će klub petnaestorice narasti na 25 članova. Deset novih članica pridružit će se sadašnjim članicama 1. svibnja 2004. godine, čime se okončava podjela Europe zacementirana krajem Drugog svjetskog rata.

Program irskog predsjedništva izrađen je u sklopu višegodišnjeg strateškog programa za razdoblje 2004.-2006. Riječ je o dokumentu na kojem je radilo šest članica, koje će u sljedeće tri godine predsjedavati EU-om. Dublin je u svom programu istaknuo četiri prioriteta za sljedećih šest mjeseci: usješan završetak procesa uključivanja 10 novih članica; gospodarski rast s posebnim naglaskom na provedbi Lisabonske strategije, čiji je cilj stvaranje Europe kao najkompetitivnijeg tržišta na svijetu; stvaranje sigurnije Unije kroz razvoj EU-a kao prostora slobode, sigurnosti i pravde; angažman EU-a u svijetu s ciljem promicanja poštenijeg, mirnijeg i sigurnijeg svijeta.

Tijekom irskog predsjedanja, Hrvatska očekuje dva vrlo važna događaja, koja će sasvim sigurno utjecati na brzinu njezina približavanja Europskoj uniji. Krajem ožujka Europska bi komisija trebala objaviti mišljenje o sposobnosti i mogućnostima Hrvatske da postane kandidat za članstvo, a u lipnju bi Europsko vijeće trebalo odlučiti hoće li Zagreb dobiti status kandidata i datum početka pregovora o članstvu. Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 21. veljače prošle godine grčkom predsjedništvu u Ateni.

S prvim danom 2004. završava turbulentno talijansko predsjedništvo, koje će ostati upamćeno po verbalnim ispadima talijanskoga premijera Silvija Berlusconija i po neuspješnim pregovorima o prvom europskom ustavu. Počelo je na samom početku 2. srpnja prilikom predstavljanja programa talijanskog predsjedništva u Europskom parlamentu. Berlusconi je jednog njemačkog zastupnika usporedio sa zapovjednikom nacističkog logora, što je dovelo do napetosti u odnosima dviju država, a kancelar Gerhard Schroeder otkazao je planirano ljetovanje u Italiji.

Talijanski premijer je napravio neke poteze u ime EU-a ne konzultirajući se s ostalim članicama. Prilikom posjeta Izraelu sastao se s premijerom Arielom Sharonom, ali ne i s palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom. Tijekom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Moskvi je obećao članstvo u EU-u, nešto o čemu se u Europi uopće ne razmišlja.

Talijansko predsjedništvo je završilo neuspješnim summitom sredinom prosinca u Bruxellesu, na kojem je trebao biti dogovoren tekst prvog europskog ustava. Iako su pregovori propali zbog nedostatka dobre volje zemalja članica, nisu rijetki glasovi kritika na Berlusconijev račun i njegov način vođenja pregovora. Berlusconi je prije summita obećavao da u rukavu ima rješenje za otpor Španjolske i Poljske promjenama u sustavu glasovanja, ali od toga nije bilo ništa.

Irski premijer Bertie Ahern i ministar vanjskih poslova Brian Cowen nisu se željeli ničim obvezivati u pogledu europskog ustava. Irsko predsjedništvo obavit će konzultacije sa zemljama članicama o njihovim stajalištima i o tome izvijestiti na proljetnom summitu EU-a. Premijer Ahern je nedavno izjavio da bi se pregovori o ustavu mogli protegnuti i na 2005. godinu. Nakon Irske, predsjedništvo EU-a 1. srpnja preuzima Nizozemska.