Vjesnik: 02. 01. 2004.

Predati dokumentaciju Gotovininim odvjetnicima ili ne izazivati Haaški sud

ZAGREB, 1. siječnja – U Vladi RH su u tijeku stručne konzultacije o tome hoće li se odvjetničkom timu haaškoga bjegunca Ante Gotovine predati dokumenti koje je bivša vlada dostavila haaškom tužiteljstvu. Jer, bez obzira na promjenu u sastavu Banskih dvora, pravila u hrvatsko-haaškim odnosima nisu se promijenila. A prema tim pravilima Gotovinini odvjetnici zasad nemaju procesnu legitimaciju zastupati svojega branjenika u postupku pred Haaškim sudom.

Osim što ih Haaški sud nije licencirao za zastupanje, postupak u kojem oni zastupaju optuženika nije ni počeo. Prema tome, nema nikakvih zakonskih razloga da dokumentacija u postupku koji nije ni počeo, bude dostavljena građanima, pa makar oni bili i građani-odvjetnici budućeg optuženika pred sudom u Haagu.

To što je Odluka zagrebačkog Općinskog suda takva kakva jest – što nalaže Vladi da do 8. siječnja postupi prema njoj – problem je hrvatskoga pravosuđa, i sa slučajem Gotovina to nema nikakve veze. Osim što ga dodatno unutarnjepolitički komplicira.

Bivša će Račanova vlada eventualnim uručivanjem dokumenata sljedećeg četvrtka još jednom biti prozvana kao »kabinet koji nije jednako štitio sve haaške optuženike, koji nije štitio Domovinski rat i branitelje«. Aktualna Sanaderova vlast tim bi činom uručenja bila ocijenjena kao »prava hrvatska vlast«. Zakoni, očigledno, nisu bili i danas nisu nešto na što se u cijelom slučaju valja osvrtati.

Bude li ta dokumentacija uručena, bit će bačena rukavica cjelokupnom Haškom sudu. Odatle je, valja podsjetiti, već izrečeno nezadovoljstvo Odlukom zagrebačkog suda i kompliciranjem inače jasne pravne situacije glede spomenute dokumentacije.

Tvrdnja, pak, anonimnog pravnika da je riječ o obvezi koju je nacionalni sud postavio Vladi i da provedba te odluke nema veze sa suradnjom Hrvatske i Haaga, ne stoji. S čim onda ima veze ta odluka, ako ne s haaškim odnosima? Jer, dokumenti koje zahtijeva Gotovinina obrana, dio su haaškoga spisa. A tamo su dospjeli slijedom zakonskih obveza na tu suradnju.

Znači, Sanaderovi su konzultanti doveli premijera u situaciju da prihvati to da oporbeno zalaganje za »pomoć obrani optuženika« nije isto što i vođenje državne politike s posljedicama za cijelu zemlju. A posljedice će nastupiti, tu dvojbe nema. I to zato što je Odluka zagrebačkog općinskog suda bio i cilj odvjetnika, okupljenih oko Gotovine, da se njihov branjenik izuzme od obveze da se preda i svoju nedužnost dokazuje tamo gdje jedino može – u Haagu.

Budući da je takva taktika poslužila kao »pravna ispričnica« za bijeg njihova klijenta, ali i kao temelj napada na bivšu vladu, Ivo Sanader mora se i te kako konzultirati o cjelokupnoj situaciji. Nitko u Haagu, a to je prije blagdana i jasno potvrđeno, uopće nije impresioniran time da će umjesto Račana za sugovornika imati Sanadera, a još manje pozicijom ureda za suradnju – hoće li biti u Vladi ili u Ministarstvu pravosuđa. Za Haaški je sud Gotovina posao koji se već više od dvije godine ne može završiti. I za to će, naravno, okriviti Hrvatsku.

Sanaderu je odvjetnički tim, u ime dojučerašnje odvjetničko-oporbene sukladnosti u shvaćanju problema, ponudio laskav mamac. »Sanader je legalist, on će postupiti prema odluci suda«, rekao je Ante Vukorepa, jedan od budućih Gotovininih branitelja.

Premijer je, čini se, odlučio laskanje zamijeniti skupljanjem podataka o pravnoj strani situacije u kojoj se našao na samom početku mandata. Legalizam će pokazati bude li prihvatio savjete onih koji se nisu slagali s njegovim oporbenim zauzimanjem za Gotovinu. Jer, norme koje valja primijeniti nemaju stranačku boju, kao ni neki iskusni haaški odvjetnici koji se, zasad, nisu pojavili u krugu konzultiranih eksperata. Eksperti koji samo povlađuju nisu – stručnjaci.

Vlado Rajić