Slobodna Dalmacija: 03. 01. 2004.

SURADNJA HRVATSKE VLADE I HAAŠKOG TUŽITELJSTVA

Odvjetnici će dobiti dokumente o Gotovini

ZAGREB - U suradnji s Haaškim tužiteljstvom napravit će se iznimka i dokumenti koje traže branitelji generala Ante Gotovine bit će dostavljeni njegovim odvjetnicima, kako se to traži odlukom Općinskog suda u Zagrebu, doznajemo iz pouzdanih izvora oko Banskim dvora i odvjetničkog tima generala Ante Gotovine. Takva je odluka u Vladi premijera Ive Sanadera donesena nakon temeljitih konzultacija s pravnim stručnjacima unutar i izvan Vlade nakon odluke Općinskog suda u Zagrebu da bez odgode predaju dokumente Gotovininim odvjetnicima.

Spor oko dokumenata vodi se pred domaćim sudom više od dvije godine: pravnici su se podijelili u tumačenju nadležnosti nacionalnog i haaškog zakonodavstva u ovom slučaju. To je bio i razlog što se vlada bivšeg premijera Ivice Račana žalila na raniju odluku istoga suda da se odvjetnicima dostave traženi dokumenti.

Jedan od odvjetnika generala Gotovine pred hrvatskim sudom Ivo Farčić izjavio je kako ne smatra da je ovakva odluka Vlade iznimka.

— Smatramo da je to jako dobar znak — rekao je Farčić. — Svjesni smo da se Vlada našla u delikatnoj situaciji jer je brzo morala ući u postupak što je trajao dvije godine i sanirati grešku koju je učinila prijašnja vlada.

Postupanje po sudskoj odluci ne može biti iznimka i ne može se tumačiti da je haaško zakonodavstvo u ovom konkretnom slučaju iznad domaćega, izričit je odvjetnik Farčić. Tomu dodaje da naši sudovi sude po našim propisima, a kad postupak dođe pred Haaški sud, sudi se po haaškim propisima.

— Tek u slučaju sukoba tih propisa primjenjuju se odredbe Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog kaznenog suda u Haagu — zaključuje odvjetnik Farčić.

Olga RAMLJAK